Visste du for eksempel at i Rwanda er over halvparten av regjeringsmedlemmene kvinner? Les flere gode nyheter i listen under, og la oss sammen fortsette å kjempe for like rettigheter til alle!
Syv gode nyheter for en mer likestilt verden
1. Antall jenter som går på skole har økt de siste ti årene.
En rapport fra UNESCO fastslår at 50 millioner flere jenter går på skolen nå enn i 2015. (UNESCO 2023). Fortsatt er det omlag 122 millioner jenter som ikke får gå på skole i verden i dag, men tallene fra UNESCO viser en utvikling i riktig retning.
2. Ny lovgivning fra EU skal beskytte kvinner mot vold og voldtekt.
Tvangsekteskap, kjønnlemlestelse og trakkassering på internett kriminialiseres i den nye EU-loven som skal beskytte jenter og kvinner mot vold og voldtekt. Dette er den første lovgivningen i EU som omtaler dette temaet, og den sender en tydelig beskjed til alle medlemslandene at vold mot kvinner må anses som svært alvorlig. (FN 2024)
3. Spania har innført en lov om mensen-fri
I 2023 innførte Spania en lov som gir kvinner mulighet til å ta betalt permisjon dersom de har sterke menssmerter. Med loven ønsker spanske myndigheter å bryte tabuer og normalisere fravær fra jobb og skole på grunn av mensen. Lignende lover finnes allerede i Indonesia, Japan og Zambia (FN 2024).
4. Gratis bind og tamponger til skoleelever i Taiwan
Som et grep for å hindre mensenfattigdom har Taiwanske myndigheter innført gratis mensprodukter til skoleelever. Mensenfattigdom er når jenter og kvinner ikke har råd til å kjøpe bind eller tamponger og må holde seg hjemme fra skole eller jobb.
5. I Frankrike er kvinners rett til abort blitt grunnlovsfestet
Franrike trer inn i historien som det første landet i verden som har grunnlovsfestet kvinners rett til abort. Dette vedtaket sender et tydelig signal om kvinners rett til å bestemme over egen kropp.
6. I Myanmar er kvinnelige organisasjoner i frontlinjen i kriseresponsen i landet
Kvinner og barn er mest sårbare i krig og konflikt, og det er viktig at nødhjelp tilpasses deres behov. Med støtte fra CARE har malaysiske kvinneledede organisasjoner vært med å utfordre og uforme nødhjelpsarbeidet i Myanmar. Dette sikrer at bistanden når dem som trenger det mest.
7. Økte inntekter for kvinner i Rwanda
89 prosent av kvinnene som er medlem av CARE-støttede spare-og lånegrupper, og som har fått bedriftsopplæring, har fått økt inntekt. I tillegg viser det seg at 92 prosent av deltakerne i en spare- og långruppe deltar aktivt i husholdningsavgjørelser.