Kvinne og jordmor som holder et nyfødt barn
Jordmoren Arati med nyfødte Ehani og moren Sabita. Foto: Toby Madden

Alle kvinner har rett på en trygg fødsel

Totalt dør 2,8 millioner gravide kvinner og nyfødte barn hvert år. Takket være jordmoren Arati, ble nyfødte Ehani og moren Sabita ikke to av dem.

Var alene da fødselen plutselig startet

Sabita bor i en jordhytte i de øde fjelltraktene av Nepal. Fra hjemmet hennes er det nesten 45 minutter å gå til nærmeste helseklinikk. Da fødselen plutselig kom i gang, var hun utendørs og helt alene.

Men dramaet hadde så vidt begynt. Da Sabitas ektemann kom hjem fra arbeid, fant han henne og det nyfødte barnet liggende på den våte bakken utenfor hjemmet deres. Morkaken hadde ikke kommet ut etter fødselen, og Sabita og den nyfødte var nå i livsfare.

Kom seg til nærmeste helseklinikk

Sabatis mann fikk samlet noen naboer og sammen bar de Sabita og babyen ned fjellsiden på en improvisert båre. Den strabasiøse turen tok hele 45 minutter. Heldigvis var jordmoren Arati der til å ta imot dem da de ankom helseklinikken. Jordmoren var sjokkert over synet av den nyfødte babyen som lå mellom morens legger på båren, fortsatt med navlestrengen intakt og tildekket av gjørme.

Ariati – som hadde fått opplæring av CARE - utførte prosedyren med å fjerne morkaken og kutte navlestrengen. Hun ga Sabita vitaminer som er viktig for mødre etter fødsel, og en babypakke med nyttig utstyr og supplementer for Ehani. Etter en lang og dramatisk dag var både mor og barn endelig trygge og kunne forlate klinikken neste dag.

– Jeg hadde nok dødd om ikke jordmoren hadde vært der Sabita
Artikkelbilde
Jordmoren Arati i helsklinikken Aambote i Nepal. Foto: Toby Madden

Opplæring av helsepersonell er livsviktig

94 prosent av alle dødsfall i forbindelse med graviditet og fødsel skjer i lav- og lav-mellominntektsland. I mange av disse landene foregår over halvparten av fødsler uten kvalifisert helsepersonell til stede.

Dette er en av hovedårsakene til mødredødelighet og krybbedød. Med støtte fra våre faste givere kan CARE gi livsviktig oppæring til helsepersonell og forbedrede helsefasiliteter slik at mange liv vil kunne reddes.

Siden Arati kom til landsbyen Aambote har det ikke forekommet noen dødsfall i forbindelse med fødsel i landsbyen, forteller hun.

– Jeg er veldig stolt av at jeg reddet livene deres. Det er ingen bedre følelse enn gleden jeg får når en nybakt mor og hennes barn kan forlate klinikken i god helse. Arati, jordmor
22 år gamle Arati reddet livet til Sabati og datteren hennes Ehani, etter komplikasjoner under fødsel i Nepal.
Artikkelbilde

Alle kvinner har rett på en trygg fødsel

Med ditt bidrag kan CARE trene opp helsepersonell og forbedre fasiliteter, og dermed redde liv. Bli fast giver eller VIPPS et bidrag til 2017.