HIV-positiv og høygravid

Lucia har kjempet seg gjennom livstruende kriser. Nå står hun overfor en av de dødeligste truslene for kvinner verden over: Fødsel

Se for deg at du lever som ung HIV-smittet enke i et av verdens fattigste og farligste land.

Rundt deg brygger det opp til storm.

Tidenes kraftigste syklon river med seg taket ditt, og du søker tilflukt i et tre. Først etter fire dager reddes du. Det finnes nesten ikke mat. Sykehus, skoler og hjem: alt er ødelagt.

Så viser det seg at du står ovenfor en av de største truslene du kan oppleve som kvinne. Noe som tar livet av tusenvis av kvinner i landet hvert eneste år.

Du er gravid.

Artikkelbilde
– Jeg er ikke redd for å få HIV, for jeg vet at jeg allerede har det, forteller Lucia Mavura (34) (Foto: CARE / Josh Estey)

Dødelig å vente barn

Det er historien til Lucia Mavura (34) fra Mosambik.

– Mitt eneste ønske akkurat nå er at fødselen skal gå bra, forteller hun.

Men for kvinner i Mosambik og omkringliggende land kan det å vente barn være dødelig.

Hver eneste dag dør over 800 kvinner under svangerskap og fødsel. 86 prosent av dødsfallene skjer syd for Sahara.

Dette er noen av grunnene:

Gravide kvinner mangler et skikkelig helsetilbud. I mange fattige land foregår over halvparten av fødslene uten profesjonelle helsearbeidere.

Farlige aborter utenfor sykehus er dessverre ikke uvanlig, og konsekvensene kan være fatale. Kvinner i Mosambik har lov til å søke om abort, men ikke alle har mulighet, og de færreste har penger til det.

Barneekteskap er en stor utfordring i Mosambik, og leder ofte til tidlige og risikable svangerskap. Fødselsrelaterte dødsfall er størst blant jenter under 15 år.

Vi kan ikke godta at kvinner som skal føde må risikere livet i prosessen.

Derfor jobber CARE for å
sikre gravide et godt helsetilbud, oppfølging under svangerskap, informasjon, medisiner og andre grunnleggende rettigheter.

CARE gjenoppbygde sykehuset

– Jeg føler meg heldig som har fått et rom, og slipper å føde i plastteltene utenfor, sier Lucia.

Hun har fått plass på det eneste sykehuset i distriktet hennes, Buzi, som også ble rammet rammet hardt av syklonen.

CARE har jobbet med å gjenoppbygge det, med særlig fokus på å få på plass fødselsavdelingen og venteområder hvor kvinner i kompliserte svangerskap kan oppholde seg i tiden frem til fødsel.

Reisen har tatt henne mange dager. Nå bare venter hun.

– Selv om jeg har HIV, er jeg ikke redd for barnet, for jeg har fått behandling. Jeg tror på medisiner, og er ikke redd for at jeg skal dø ung. Lucia Mavura (34)
Artikkelbilde
Gravide Aisha Mustapha fra Sierra Leone er flyktning, og får oppfølging i en helseklinikk som drives av CARE. Du kan hjelpe flere kvinner som Aisha. (Photo CARE / Josh Estey)

100 fødsler i måneden

800 kvinner dør i forbindelse med svangerskap og fødsel hver eneste dag. De fleste i fattige land.

Dette er dødsfall som du kan bidra til å bekjempe. Med din støtte skal flere kvinner overleve, og bli mødre til sine barn.

CARE kjemper for at ingen kvinner skal måtte risikere livet i svangerskap. På sykehuset hvor Lucia skal føde, gjennomføres over 100 fødsler i måneden med profesjonelle leger, sykepleiere og jordmødre.


Artikkelbilde

Bli med og kjemp for gravide kvinner!

Du kan bidra til flere sykehus, bedre fødselsavdelinger og oppfølging av kvinner under svangerskap. Bli fast giver i dag eller VIPPS en gave til 2017