Alle bilder: Hajarah Nalwadda/CARE Uganda

– Første gangen jeg fikk det, visste jeg ingenting om mensen

Mapenzi hadde ingenting å hjelpe seg med første gangen hun fikk mensen. Hun var en av 500 millioner som ikke har tilgang til bind og tamponger.

– Da jeg fikk mensen på skolen, var det ikke noe annet å gjøre enn å pakke sakene mine og gå hjem, forteller Mapenzi som bor i en flyktningleir i Uganda.

Hun er ikke alene. Det er estimert at 1 av 10 jenter i Afrika går glipp av skolegang på grunn av mensen. For noen er mensen et så stort hinder at de slutter helt på skolen. Noe som gjør dem ekstra sårbare for et liv i fattigdom.

Skamfullt

– Det er vanskelig for jenter på skolen når de har mensen. Får guttene vite det gjør de narr av deg og mobber deg. De gjør deg skamfull.

Mapenzi bor hos bestemoren, men hun hadde ikke snakket med Mapenzi om menstruasjon, så da Mapenzi fikk mensen for første gang visste hun ikke hva det var.

Som så mange andre hadde ikke Mapenzi så mye mer å hjelpe seg med en noen tøystykker.

«Du risikerer å gå glipp av skolen fordi du mangler produkter du kan håndtere mensen med.» Alice Mugeme

– Du risikerer å gå glipp av skolen fordi du mangler produkter du kan håndtere mensen med, forteller Alice Mugeme som jobber som frivillig på et prosjekt støttet av CARE, som skal gjøre det enklere for jenter i flyktningleiren å håndtere mensen.

Lite vann, ingen dusj

– For mange jenter i leiren er det vanskelig å håndtere mensen, om du har blødd igjennom må du gå med flekken for å lete etter vann. Vannressursene er knappe her, så jenter må gå langt for å finne vann, og når det er lite vann får du ikke bruke vann til å dusje.

Alice forteller at mensen er noe de fleste ikke snakker om. – Jenter som ikke har vært på kurset syns det er skamfullt.

CARE jobber sammen med organisasjonen Womena for å gjøre det mindre skamfullt og enklere å håndtere mensen. Alice er en av dem som holder kurs og går fra dør til dør for å spre informasjon slik at jenter skal ha kunnskapen de trenger om egen kropp.

En menskopp kan endre alt

– Første gangen jeg fikk det visste jeg ingenting om mensen. Det var vennene mine som satte meg i kontakt med prosjektet og de fortalte at jeg kom til å få en menskopp, så jeg bestemte meg for å bli med, forteller Mapenzi.

Menskoppen jentene får på kurset til CARE og Womena er lett å rengjøre og kan brukes om igjen i mange år. Det gjør det lettere for jenter i leiren å gå på skolen og leve vanlige tenåringsliv.

– Før hadde vi bare tøystykker vi kunne bruke, og det var ikke trygt for oss. Nå har vi fått menskopper, som jeg er veldig komfortabel med, forteller Mapenzi.

Trenger mer kunnskap

Dessverre er det mange, akkurat som Mapenzi, som ikke har nok informasjon om egen kropp.

– En jente jeg møtte på en av kursene fikk forklart av moren sin at etter at hun hadde fått mensen kunne hun ikke leke med gutter lenger fordi da ville hun bli gravid. På fotballbanen glemte hun et øyeblikk hva moren hadde sagt. Moren hennes slo henne da hun kom hjem, forteller Alice.

Bli med og kjemp mot mensenskammen

Med din hjelp kan enda flere jenter få de produktene og den kunnskapen de trenger for å håndtere mensen.