En jente sitter på en stol, hun ser alvorlig ut.
Alle bilder: Hajarah Nalwadda/CARE Uganda

– Første gangen jeg fikk det, visste jeg ingenting om mensen

Mapenzi hadde ingenting å hjelpe seg med første gangen hun fikk mensen. Hun var en av 500 millioner som ikke har tilgang til bind eller tamponger.

– Da jeg fikk mensen på skolen, var det ikke noe annet å gjøre enn å pakke sakene mine og gå hjem, forteller Mapenzi som bor i en flyktningleir i Uganda.

Hun er ikke alene. Det er estimert at 1 av 10 jenter i Afrika går glipp av skolegang på grunn av mensen. For noen er mensen et så stort hinder at de slutter helt på skolen. Dette gjør dem ekstra sårbare for et liv i fattigdom.

Skamfullt med mensen på skolen

– Det er vanskelig for jenter på skolen når de har mensen. Får guttene vite det gjør de narr av deg og mobber deg. De gjør deg skamfull, forklarer Mapenzi.

Mapenzi og bestemoren sitter på hver sin stol utenfor huset deres.
Mapenzi og bestemoren som hun bor med.

Mapenzi bor sammen med bestemoren, men hun hadde ikke snakket med Mapenzi om menstruasjon. Da Mapenzi fikk mensen for første gang visste hun ikke hva det var. Som så mange andre hadde ikke Mapenzi så mye mer å hjelpe seg med en noen tøystykker.

Mangel på mennsprodukter, lite vann, ingen dusj

– Mange jenter risikerer å gå glipp av skolen fordi de mangler produkter man kan håndtere mensen med, forteller Alice Mugeme som jobber som frivillig på et av CARE sin prosjekter. Prosjektet skal gjøre det enklere for jenter i flyktningleiren å håndtere mensen.

– Om du har blødd igjennom må du gå med flekken for å lete etter vann, fortsetter hun. Vannressursene er knappe her, så jentene må gå langt. Når det er lite vann får du heller ikke bruke det til å dusje.

En kvinne snakker
Alice forteller at mensen er noe de fleste ikke snakker om. – Jenter som ikke har vært på kurset syns det er skamfullt.

CARE jobber sammen med lokale partnere for å gjøre det mindre skamfullt og enklere å håndtere mensen. Alice er en av dem som holder kurs og går fra dør til dør for å spre informasjon slik at jenter skal få kunnskapen de trenger om egen kropp.

En menskopp endret alt for Mapenzi

En jente smiler og holder armen sin over hodet.
Etter at hun fikk utdelt en mennskopp har Mapenzi kunnet fortsette på skolen.

– Første gangen jeg fikk det visste jeg ingenting om mensen. Det var vennene mine som satte meg i kontakt med CARE og de fortalte at jeg kom til å få en menskopp. Så jeg bestemte meg for å bli med, forteller Mapenzi.

Menskoppen jentene får på kurset til CARE er lett å rengjøre og kan brukes om igjen i mange år. Det gjør det lettere for jenter i leiren å gå på skolen og leve vanlige tenåringsliv.

– Før hadde vi bare tøystykker vi kunne bruke, og det var ikke trygt for oss. Nå har vi fått menskopper, som jeg er veldig komfortabel med. Mapenzi
Jente med mensenkopp i hånden

Vil du bidra til at flere jenter som Mapenzi kan fortsette på skolen?

Ved å støtte CARE sitt arbeid kan du bidra til at jenter i fattige land får tilgang til bind, tamponger eller menskopper - slik at de ikke må slutte på skolen når de får mesen.

Din informasjon

Du blir belastet 150 kroner hver måned via AvtaleGiro. Du kan avslutte når du vil.

Din kortinformasjon

Fyll ut din kortinformasjon for å fullføre.