Kvinne med barnet sitt på armen.

- Han sa jeg ikke kunne bli gravid

Frida var bare 15 år da hun fødte sin datter. – Når min datter blir eldre skal jeg lære henne om prevensjon, så hun ikke gjør den samme feilen som meg

Ble lurt av sin eldre kjæreste

15 år gammel møtte hun sin fem år eldre kjæreste. Han fortalte henne at man ikke kunne bli gravid første gang man hadde sex. Frida hadde aldri blitt fortalt om sex og hun stolte på kjæresten sin. Kort tid etter fant hun ut at hun var gravid.

- Da kjæresten min fant ut at jeg var gravid, ville han ikke ha noe med meg eller barnet å gjøre. Jeg var helt alene, sier Frida.

– Da jeg ble gravid, slutte alle å snakke med meg og ekskluderte meg fra alt. De så ned på meg fordi jeg var gravid utenfor ekteskap. Frida Mutuyeimana (18år)

Utestengt fra samfunnet

Etter fødselen følte Frida seg utestengt. Vennene hennes snakket ikke med henne, mennesker i landsbyen så stygt på henne og hun måtte droppe ut av skolen for å ta vare på datteren.

Mange jenter som blir tidlig gravide føler på skammen fra samfunnet rundt seg. De blir ofte utestengt fra familiene sine og må klare seg på egenhånd.

Frida fikk heldigvis støtte fra moren og fikk lov til å bli boende, men hun må selv betale for seg og datteren. Isolert hos sin mor, slet Frida med å få tak i nødvendige ting til seg og sin datter.

Frida som bærer sin sovende datter på ryggen.

21 millioner får barn før de er 19 år

Historien til Frida er ikke unik. Hvert år i fattige land blir 21 millioner jenter i alderen 15-19 år gravide (who). Uplanlagt graviditet er ofte knyttet til mangel på tilgang til prevensjon, mangel på informasjon om prevensjon, og myter rundt prevensjon.

Samtidig er tidlig graviditet direkte linket til høyere mødredødsfall, større sannsynlighet for å bli utsatt for vold, og tap av utdannelse for unge jenter som Frida.

- Du er ikke alene

En dag banket det på døren. Det var jenter fra ungdomsgruppen i landsbyen, som er en lokal gruppe sponset av CARE. De hadde med seg gaver til mor og barn, og var der for å vise at hun ikke var alene.

Selv om Frida var skeptisk, ble hun med på et møte. I møtet fikk hun for første gang på lenge kjenne på en følelse av å bli inkludert. De så ikke ned på henne, men var mer opptatt av hvordan hun skulle tro på seg selv og få selvtilliten tilbake.

Kvinne som smiler i stripete genser. Bildet er tatt utendørs

Bidra til å gi unge jenter bedre kunnskap om kropp og helse

Med kunnskap om egen kropp, tilgang til prevensjon, og bedre helsetjenester kan jenter som Frida unngå å bli ufrivillig gravide, og ta kontroll over egne liv.

Din informasjon

Du blir belastet 200 kroner hver måned via AvtaleGiro. Du kan avslutte når du vil.

Din kortinformasjon

Fyll ut din kortinformasjon for å fullføre.

Ingen skal lure meg igjen

Frida bestemte seg raskt for å bli en del av ungdomsgruppen. Der lærte hun om sin egen kropp, hvordan hun skal respektere seg selv, og hvordan hun kan ta vare på seg og barnet sitt.

– Jeg lærte hvordan jeg skal respektere meg selv, slik at ingen mann noen gang skal føre meg bak lyset på den måten jeg opplevde. Frida Mutuyeimana (18 år)

Gruppen var med på å gi selvfølelsen tilbake til Frida. Hun lærte at for å bevege seg fremover er det viktigste å ta vare på seg selv.

Forsørger familien

Nå er Frida hovedforsørgeren i familien. Hun tjener sine egne penger og har nok til å kjøpe inn mat og det hun trenger til barnet sitt. Hun fortsetter å gå på møtene og lærer stadig nye ting. Målet hennes er en dag å kunne starte på skolen igjen.

Men akkurat nå han hun fullt fokus på at datteren skal få et bedre liv enn henne.

– Når datteren min blir eldre skal jeg lære henne å tro på seg selv og gi henne den informasjonen hun trenger, slik at hun selv kan velge hvordan hun vil leve sitt liv. Frida Mutuyeimana (18 år)