Hvorfor er folk så redde for å snakke om SEX?!

Murekatete Ortance (20) ville vite mer om seksuell- og reproduktiv helse. Nå klarer hun ikke å slutte å snakke om det.

- Alle burde være like åpne som jeg er, hvorfor er ikke flere det? begynner Ortance.

Noen meter unna er en ungdomsgruppe samlet for å snakke om akkurat dette, seksuell- og reproduktiv helse.

Artikkelbilde
Murekatete Ortance (oppreist i midten) med ungdomsgruppen i landsbyen.


Vi befinner oss i en liten landsby i hjertet av Nyanza distriktet i Rwanda. En gang i uka møtes unge jenter og gutter for å lære, diskutere og snakke om temaet deres foreldre aldri snakker om. Nå er de blitt promotørene som lærer opp sine familier og venner, slik at de skal vite mer om grunnleggende seksuell- og reproduktiv helse.

Unge jenter blir utnyttet

Mange unge jenter i Rwanda har lite eller ingen tilgang til informasjon om seksuell- og reproduktiv helse. De vet ikke hvorfor kroppen forandrer seg når de blir eldre, hvorfor det er viktig med god hygiene, eller hvor barn kommer fra.

– Når jenter ikke har tilgang til informasjon er det lettere for gutter å utnytte dem. Murekatete Ortance (20)

- De kan bli smittet med kjønnssykdommer eller bli gravide fordi de ikke har informasjonen om hvordan de kan unngå det eller hva konsekvensene av sex er, sier Ortance.

Artikkelbilde

Verden starter med meg

Før så Ortance på seg selv som en innadvendt jente. Hun hadde ikke mange venner og snakket aldri i forsamlinger eller foran andre. Da hun kom i puberteten og kroppen hennes begynte å forandre seg, prøvde hun å finne svar på hvorfor.

- Jeg prøvde å finne ut hvorfor kroppen min forandret seg, så jeg spurte min mor. Hun kunne ikke svare på så mange av mine spørsmål og hun syntes det meste var veldig flaut. Hun nevnte også noen merkelige myter som jeg syntes var vanskelig å forstå, sier Ortance.

Ved en tilfeldighet møtte hun en som jobbet i African Enterprics (AE), som er en av de lokale partnerne til CARE. De introduserte henne for ungdomsklubben i landsbyen. Der fikk hun en brosjyre «Verden starter med meg», og det skulle forandre hennes syn på alt.

Jeg snakker med alle

20 åringen står mitt i en sirkel av ungdom. Hun bøyer seg ned og viser hvordan man skal vaske seg i skrittet. Så reiser hun seg opp og forklarer detaljert hvordan en gutt skal vaske seg. Det er ingen tegn til den sjenerte jenta hun var for bare noen år siden. Hun vet hva hun snakker om, og vet hvor viktig det er å lære andre.

– Hvis noen har spørsmål om kropp eller sex kan jeg svare, og jeg svarer med selvtillit og den kunnskapen jeg har. Jeg vil være et forbilde for andre. Murekatete Ortance (20)

Hennes fremtid. Vår oppgave.

Kunnskap om egen kropp, tilgang på mensprodukter og prevensjon, gir jenter og kvinner en bedre mulighet til å fullføre en utdanning, tjene egne penger og ta vare på seg selv og familien sin.

I Rwanda jobber CARE sammen med lokale partnere for å gjøre kunnskap, helsetjenester og prevensjon tilgjengelig.

For å gi jenter og kvinner kunnskap og muligheten til å bestemme over egen kropp, jobber vi med:

  • Kunnskapsbygging hos jenter og kvinner
  • Holdningsendring hos menn
  • Seksualundervisning (SRHR)
  • Tilgang til prevensjon og helsetjenester

Lær mer om CARE sitt arbeid

Bidra til å gi flere jenter bedre kunnskap om kropp og helse

Støtt CAREs arbeid for å gi jenter og kvinner kunnskap om egen kropp, tilgang til prevensjon, og bedre helsetjenester.

Din informasjon

Du blir belastet 100 kroner hver måned via AvtaleGiro. Du kan avslutte når du vil.

Din kortinformasjon

Fyll ut din kortinformasjon for å fullføre.