– Jeg vil kjempe for dem som undertrykkes

Fem år etter flukten fra Syria, ser 16 år gamle Marwa for seg en fremtid som advokat eller ingeniør.

Marwa (16) drømmer om å bli advokat eller ingeniør. Hun mistet verdifull skolegang da familien ble tvunget på flukt, men etter hvert har hun kommet seg tilbake på skolen igjen.

Livet er ikke til å kjenne igjen for Marwa. Familien hennes, som så mange andre syriske familier, var en middelklassefamilie som levde et stabilt liv. Marwas far kjørte brannbil, og familien eide sitt eget hjem og en bil.

Da krigen begynte i 2011, ble Marwa og millioner av andre syrere fanget i kryssilden. Familien bodde i Øst-Ghouta. Det er en forstad til Damaskus, som havnet i søkelyset over hele verden da kraftige sammenstøt, inkludert et kjemisk angrep, ødela området fullstendig.

Mistet broren

Kampene førte til at Marwas familie stadig måtte flykte til nye steder i Syria. På et tidspunkt ble broren hennes alvorlig syk og fikk diagnosen hepatitt. Han døde på grunn av mangelen på helsetilbud.

For fem år siden bestemte familien seg for å forlate Syria.

– Vi ga oss selv falskt håp om at krigen ville ta slutt i dag, i morgen... Fayza, Marwas mor

– Krigen varte lenger enn vi forventet. En dag satt barna mine og gråt i et hjørne av frykten for bomber. De tryglet oss om å dra, så da gjorde vi det, sier Fayza, Marwas mor.

De flyktet til Jordan og slo seg ned i Baqa’a, et område utenfor Amman som etter 1967 ble Jordans største leir for palestinske flyktninger. Området er nå hjem for en variert befolkning. Marwa og familien bor i et lite hus i en smal passasje, like ved siden av en travel gate.

To kvinner med en gutt, står sammen.
Marwa (16) drømmer om å bli advokat eller ingeniør. Hun mistet verdifull skolegang da familien ble tvunget på flukt, men etter hvert har hun kommet seg tilbake på skolen igjen. Foto: Carey Wagner/CARE.

Måtte forlate skolen

Livet som flyktninger i et annet land har vært vanskelig for familien. Moren Fayza fant imidlertid arbeid da de flyttet til området. Hun solgte i tillegg gullsmykkene sine, for å få penger til husleie og husholdningsvarer, men det ga ikke nok inntekter.

Mannen hennes kan ikke jobbe på grunn av diabetes og høyt blodtrykk. Marwa ble derfor nødt til å jobbe, og kunne ikke lenger gå på skolen. Barn på flukt har fem ganger så høy sannsynlighet for ikke å gå på skole som andre barn. Ved de fleste tilfeller er det jentene som er utsatt.

Etter mer eller mindre konstant bombing og flukt internt i Syria, flyktet Marwa (16) og familien til Jordan.

– Jeg ble nettopp ferdig med 8. klasse, men egentlig skulle jeg ha vært ferdig med 10. klasse. Jeg gikk glipp av to år med skolegang da vi levde på flukt i Syria og på grunn av jobb her. Da jeg så jenter på vei til skolen, ble jeg lei meg for at jeg ikke kunne gjøre det samme, sier Marwa.

For å bidra til familien fant hun seg arbeid i en frisørsalong, der hun tjente litt penger hver dag ved å feie og vaske gulvet og lage te og kaffe.

– Sjefen min behandlet meg ikke bra, men jeg måtte holde ut for å hjelpe familien.

Fremtidshåp

Marwa og familien hennes var heldige. Da de kom til Jordan, møtte de CAREs hjelpearbeidere og fikk bli en del av et program som gir familien 100 dollar i måneden. Dermed trenger ikke Marwa å jobbe, og kan igjen få gå på skolen.

Likevel er livet fortsatt vanskelig. Familien sliter fortsatt med å få endene til å møtes. 80 prosentene av syriske flyktninger i Jordan lever på bare noen få dollar om dagen. Blant dem er Marwa og familien sin.

Nå som hun er tilbake på skolen, har hun bestemt seg for å sikte høyt. Målet er å bli advokat eller ingeniør. Hvis hun blir ingeniør, vil hun jobbe med fly.

– Hvis jeg blir ingeniør, vil jeg bidra til gjenoppbyggingen av landet mitt når vi en dag kan dra tilbake. Marwa (16)

– Jeg er motivert for å bli advokat, fordi jeg vil forsvare undertrykte mennesker. Familien min og jeg har opplevd så mye undertrykkelse i flere år, og jeg vil stå opp for mennesker som oss.

Gi flere jenter som Marwa en mulighet!

Nesten tre millioner syriske barn, de fleste av dem jenter, mangler skolegang. Familier gifter bort døtrene sine tidlig, enten fordi de forsøker å beskytte dem eller for å skaffe penger til mat og andre nødvendige utgifter. Dette er løsning, på en desperat situasjon, for mange syrere. Du kan bidra til at jenter som Marwa får et bedre liv!