Mor i Uganda Jordmor barn kvinnehelse kvinners rettigheter

Ingen nevnt, ingen glemt?

Fordi de ikke nevnes, glemmes mange humanitære kriser hver eneste dag.

CARE lanserte i januar en rapport som løfter frem de 10 mest underrapportert krisene i 2023. I år, som i fjor, er alle landene på listen i Afrika.

Familie Barn Den sentralafrikanske republikk kvinners rettigheter

– Internasjonale medier har hatt bred dekning av jordskjelvet i Tyrkia og Syria, krigen i Ukraina, og krigen på Gazastripen. Det er bra. Samtidig ser vi at noen kriser overskygger andre. Denne rapporten er et forsøk på å løfte frem en rekke andre, humanitære kriser, som påvirker millioner av mennesker hver eneste dag, og som dessverre går i glemmeboka, sier Kaj-Martin Georgsen, generalsekretær i CARE Norge.

Gått gjennom fem millioner artikler

Sammen med medieovervåkningsbyrået Meltwater har CARE International gått gjennom mer enn fem millioner nettartikler på engelsk, fransk, spansk, tysk og arabisk, og utarbeidet rapporten som belyser de 10 mest glemte krisene i 2023.

– Medias oppmerksomhet rettes ofte dit det skjer noe spektakulært, som jordskjelv, kupp eller bomber. Men lidelsene er like store, og rammer ofte enda flere mennesker, i landene på CARE sin liste. De får imidlertid ikke oppmerksomhet i medier som favoriserer hendelser foran langvarige kriser, sier Georgsen.

På verdensbasis ble det publisert 1049 artikler om krisen i Angola i 2023. Til sammenlikning ble det publisert en kvart million artikler om den nye iPhone 15.

Her er de ti mest glemte krisene internasjonalt i 2023

  1. Angola – 7,3 millioner mennesker trenger nødhjelp 
  2. Zambia – 1,35 millioner mennesker har for lite mat 
  3. Burundi – 5,6 millioner barn lider av kronisk feilernæring 
  4. Senegal – 1,4 millioner mennesker lever med matusikkerhet 
  5. Mauritania - én av fire lever i fattigdom 
  6. Den sentralafrikanske republikk – har den 6. høyeste barnedødeligheten i verden 
  7. Kamerun - én av seks har behov for nødhjelp 
  8. Burkina Faso – 8,8 millioner mennesker lever under fattigdomsgrensen 
  9. Uganda - mødredødeligheten er på 284 per 100,000 fødsel 
  10. Zimbabwe – nesten 8 millioner mennesker lever i ekstrem fattigdom 

Les hele rapporten

Får ikke produsert nok mat

Febbie Muleya er en av de mange millionene som lever i en glemt krise. Hun er fra Zambia, et land der 1,35 millioner mennesker har for lite mat.

jordbruk, tørke, klimakrise
Febbie Muleya driver jordbruk i Zambia

Matmangelen i landet skyldes i stor grad av klimakrisen. Flom etterfulgt av ekstremt høye temperaturer og flere måneder med tørke gjør det svært vanskelig å dyrke nok mat.

Matprisene blir veldig høye og i et land hvor over 60 % av befolkningen lever under fattigdomsgrensen må det gjøres tøffe prioriteringer for å få råd til mat.

Klimakrisen er verst for kvinner

Som mange andre kvinner i Zambia lever Febbie av jordbruk, og med en stadig mer alvorlig klimakrise utfordres hennes levebrød.

– Kvinner påvirkes mer av klimakrisen fordi det som oftest er de som er ansvarlig for å lage og skaffe mat til familien. Dersom vannforsyningene forsvinner på grunn av tørke vil det være svært vanskelig å gjøre denne jobben. Febbie Muleya
Kvinner jordbruk klimakrise kvinners rettigheter

Slik bidrar CARE

I Zambia støtter CARE kvinner som Freddie gjennom spare- og lånegrupper. Her kan kvinner møtes for å dele erfaringer, diskutere og lære om hvordan jordbruket kan tilpasses klimakrisen.

– CARE har lært oss å plante trær for å restaurere naturen slik at vi kan få dyrkbar jord og tjene penger. Febbie Muleya
Klima klimakrise kvinne Zambia likestilling

Slik kan du bidra

La oss sammen slutte å glemme! Bli fast giver og bidra til at kvinner som Febbie også får den hjelpen og oppmerksomheten de fortjener.

Din informasjon

Du blir belastet 250 kroner hver måned via AvtaleGiro. Du kan avslutte når du vil.

Din kortinformasjon

Fyll ut din kortinformasjon for å fullføre.