Ble suksessfull gründer etter skilsmissen

Hadiza Amadou (32) var i en håpløs situasjon, men ved god hjelp av sin mor og et fellesskap av kvinner fant hun veien ut fattigdom.

Som mange kvinner i Niger har Hadiza måttet slite for å gi barna sine det de trenger. Som husmor på heltid hadde hun ingen egen inntekt.

– Det var et hardt liv. Jeg var fullstendig avhengig av mannen min, men han var ikke snill mot meg. Jeg ble mishandlet og han raste opp for de minste ting. Til slutt valgte jeg å ta ut skilsmisse, sier hun.

Brukte lån til å kjøpe symaskin

Etter skilsmissen flyttet Hadiza inn hos moren, men livet var fortsatt tøft. Det var vanskelig å få tak i nok mat til barna.

Heldigvis er Hadizas mor en av pionerene i Mata Masu Dubara-bevegelsen som er det lokale navnet på spare- og lånegruppene som CARE etablerte tilbake i 1991. I disse gruppene samler folk seg om å spare en avtalt sum penger ukentlig, som de etter hvert kan låne fra. Mange får dermed muligheten til å investere i ulike former for inntektsskapende arbeid.

Hadizas mor (til venstre) er en av pionerene i spare- og lånegruppene i Niger, som startet i 1991. Alle video: Jasmin Baulhassani/CARE Norge

I 2007 ble Hadiza med i en spare- og lånegruppe i bydelen Aéroport i hovedstaden Niamey, og hun har ikke sett seg tilbake. Siden den gang har hun deltatt på en rekke kurs og gruppearbeid som skal hjelpe kvinner å lykkes med lederskap og forretningsvirksomhet.

– Jeg lærte hvordan jeg kunne bli økonomisk uavhengig gjennom å skaffe meg en egen inntekt. I tillegg lærte jeg å utvikle en plan for virksomheten min og hvordan man regner ut profitt og behandler kunder.

«Vi ble lært opp til å tro på oss selv og hvordan vi kunne bruke lån til å starte forretning» Hadiza Amadou

Med nye ferdigheter i bagasjen meldte hun seg på yrkestrening, der hun spesialiserte seg på sying. I 2009 begynte hun som skredder. Med pengene hun hadde spart i spare- og lånegruppen og litt ekstra hjelp fra moren kunne hun kjøpe seg sin første symaskin.

Skredder med suksess

Siden har virksomheten vokst seg stadig større, og den er nå godt kjent i området. Hadiza eier to symaskiner og har ansatt syv kvinnelige lærlinger. Moderate priser og kreative afrikanske plagg har gjort at bedriften er blitt populær og fortsetter å vokse.

– Forretningen min har gjort det mulig for meg å kjøpe en tomt. Jeg har også et kjøleskap, som jeg bruker til å selge kalde drikker i nabolaget, sier hun.

– Familien min har fått det mye bedre. Jeg betaler for klær til barna mine og skolepenger for det eldste barnet mitt. Jeg har det jeg trenger og hjelper også min mor. Vi har et godt liv.

Hadiza skjærer ut stoff til et av sine plagg. Foto: Elisabeth Adéwalé/CARE Niger

Bestemmer over sitt eget liv

Hadiza driver virksomheten sin fra den lille leiligheten hun deler med barna og moren. Neste steg er å flytte skredderforretningen til et eget lokale, der hun også skal selge stoffer, nåler og tråder, og å kjøpe en ny symaskin.

Selvtilliten hennes har steget mange hakk.

– Jeg er veldig stolt av meg selv. Jeg er en stolt skredder og er takknemlig overfor Mata Masu Dubara.

Gi flere kvinner den samme sjansen som Hadiza fikk!

Gjennom CAREs programmer har Hadiza tilegnet seg viktige ferdigheter, og gjennom en spare- og lånegruppe fikk hun startkapitalen hun trengte. Med din hjelp kan flere kvinner som Hadiza få et nytt liv. Bli CARE-venn i dag!

hver måned