– Jeg var en fange og ville ikke vært i live i dag om han ikke hadde endret seg, forteller Léoncie om livet med ektemannen Faustin. (Foto: CARE)

Kan en tidligere overgriper hindre vold mot kvinner?

Faustin mishandlet og stjal fra sin kone. Nå leder han en sosial bevegelse som jobber for å få slutt på vold mot kvinner.

Hjelp oss å bekjempe vold mot kvinner

Bli CARE-venn


– Jeg fikk ikke gå ut, ble slått og fikk ikke nye klær. Han tok fra meg all maten jeg dyrket, solgte det på markedet og kjøpte alkohol for pengene. Fattigdommen kom snikende.

Léoncie levde i et voldsmareritt med ektemannen Faustin. Men et møte med CARE skulle endre alt.

Nå ønsker ekteparet å fortelle historien sin sammen, fordi de ønsker å endre situasjonen for andre.

Francois Xavien (68) er kvinneaktivist i DR Kongo. CARE jobber i flere land med få menn til å delta i kampen mot kvinnevold. (Foto: Jake Lyell)

Vold mot kvinner øker over hele verden

Léoncie er dessverre ikke alene. I gjennomsnitt opplever en av tre kvinner globalt fysisk eller seksuell vold i løpet av livet. Kjønnsbaserte overgrep øker over hele verden, særlig i fattige land.

Det er nesten alltid menn som står for voldsbruken, og volden utøves som oftest av noen som kjenner offeret.

Det blir ikke slutt på volden, hvis ikke menn slutter å slå.

Rollespill og intime samtaler

Derfor jobber CARE med å engasjere menn for å skape holdningsendringer i samfunn med strenge kjønnsnormer og tradisjoner.

I samarbeid med lokale nettverk organiserer vi samtaler, kurs og rollespill som lar menn forstå at de selv også får det bedre når kvinnene har det bra.


Blant annet setter vi opp kurs hvor lokale rollemodeller reiser rundt for å fortelle om likestilling i hjemmet. I Rwanda jobber CARE med å gi nygifte par rådgivning om hvordan man snakker om følelser og håndtering av økonomi.

Dette er blant resultatene vi ser fra programmene

  • Parene rapporterer om betydelig mindre vold.
  • Mennene tar mer ansvar i hjemmet - noe som gir kvinnene mulighet til å skaffe seg jobb og ta utdanning.
  • Familiene tjener dobbelt så mye etter å ha deltatt i programmene.

To tegninger som forandret alt

Under et møte med CARE ble Faustin vist to tegninger. Den ene var av en familie som levde i fattigdom.

– De hadde slitte klær, og barna gikk ikke på skole. «Ser dere dette?», spurte CARE. «Dette skjer fordi de ikke samarbeider. Det er ikke mulig for dem å utvikle seg, når kona og mannen ikke har det bra». Den andre tegningen var av en familie som hadde god dialog. Barna trives, og går på skole. Mannen og kona hadde et godt samliv, og kona hadde mulighet til å tjene egne penger.

Faustin mishandlet Lecone. Men et møte med CARE skulle forandre alt. Nå leder han en bevegelse bestående av 4500 ektepar, som sammen hjelper andre par ut av vold. (Foto: CARE).
Med Faustin oppsto bevegelsen Abatangamuco. Det betyr «De som lyser opp».

Ideen stammer fra burundiere selv, og bevegelsen består av nesten 4 500 ektepar. Alle parene har opplevd vold, og alle er nå sammen om å hjelpe andre par ut av vold.

CARE kjemper for kvinner i over 90 land

Historien om Faustin og Léoncie gir håp. Men det finnes fortsatt millioner av kvinner som lever i samfunn og partnerskap hvor kjønnsbasert vold er utbredt.

Slik kan vi ikke ha det. Derfor trenger vi din hjelp til å bekjempe kjønnsbasert vold. CARE jobber for å bekjempe vold mot kvinner i over 90 land. Bli med og kjemp for kvinners rettigheter sammen med oss!

Vi kan ikke ha det slik at det skal være farlig å være kvinne

Bli med oss og kjemp mot kjønnsbasert vold. Ditt bidrag kan utgjøre en forskjell for noens liv.