– Maskene har virkelig slått an hos folk fordi de er viktig og rimelige, det har gjort at vi får små oppdrag litt overalt, forteller Aichatou Sitou, lederen for spare- og lånegruppen Kiaotatama Diya Mata. FOTO: Abdoulwahab Moustapha/CARE

Kvinnelige entreprenører snudde situasjonen midt i koronakrisen

– Covid-19 har stengt dører for oss, men det har åpnet andre, sier Aichatou. CARE kjemper for at kvinner skal være sjefen i egen liv #Hunersjefen.

Aichatou Sitou som president for en spare- og lånegruppe i Gao-distriktet i Niger. Før koronapandemien tjente hun og de 21 kvinnene i gruppen penger på matvarer og kosmetikk, men da pandemien kom uteble kundene.

For mange kvinner er det ikke viruset i seg selv som er den største trusselen. I kriser øker vold i hjemmet. Mange mister arbeid og inntekt. Det rammer hele familien, og når maten kommer på bordet, er det ofte kvinner som spiser sist og minst.

Derfor har det blitt enda viktigere for CARE å hjelpe kvinner å skape seg et levebrød. CARE kjemper for at kvinner skal være sjefen over egen kropp, økonomi og stemme #Hunersjefen.

Måtte låne penger fra spare- og lånegruppen

– Da denne pandemien kom, beskyttet folk seg gjerne med et tøystykke, ofte skittent, eller med hijaben. Vi tenke at dette ikke var hygienisk og derfor fant vi ut at vi skulle prøve å lage munnbind for at alle skulle kunne beskytte nesen og munnen, forteller Sitou.

De begynte med litt lånte penger og to meter stoff og solgte noen få masker hver dag. Fra før laget gruppen såpe, nå oppskalerte de produksjonen.
– Til å begynne med gikk det tregt å få solgt våre produkter, fordi folk ikke kjente til oss, men nå får vi bestillinger overalt. Nouseiba Manirou, sekretær for spare- og lånegruppen

Etter hvert fikk de ungdom til å selge maskene på markedet og de fikk en stor bestilling.

– Takk og lov – vi fikk et enormt overskudd. Da vi fikk bestillingen hadde vi ikke nok penger til å oppfylle kontrakten, vi var nødt til å låne penger andre steder, minnes Manirou.

En kvinne med munnbind
Siden vi begynte med å lage munnbind, er alt kommet tilbake til normalen igjen. Man kan til og med si at vi har hatt en økonomisk vekst. Nouseiba Manirou, er sekretær for spare- og lånegruppen.

Kan forsørge seg selv

– Da vi fikk sjekken for ordren, betalte vi all gjeld, og videre har vi investert i materiell og til slutt kjøpte vi mat og distribuerte til alle medlemmene i gruppen.

Dette gjør CARE

Gjennom spare- og lånegrupper gir CARE kvinner tilgang til enkle banktjenester. Kvinnene sparer og kan etter hvert låne penger for å investere i sin egen arbeidsplass. I tillegg gir CARE blant annet opplæring i hvordan man driver en virksomhet, regning, lesing og skriving. Manirou, Sitou og de andre kvinnene i spare- og lånegruppen fikk kurs i å si munnbind hos CARE.

Les mer om CAREs spare- og lånegrupper

Situasjonen var plutselig en helt annen enn den var i vår. Gruppen har gått fra å produsere 18 liter såpe i uka til 90. På gode dager kan de sy flere tusen munnbind. Manirou er ikke lenger avhengig av mannen sin for å kunne kjøpe mat.

– Jeg vil bare si takk og lov. Det er lenge siden jeg forventet noe av min mann. Nå, selv om jeg skulle bli syk, kan vi klare oss med det lille jeg tjener på dette prosjektet. Når vi mangler mat, klarer jeg alltids å få kjøpt noe vi kan putte i munnen.

Å støtte kvinner skaper endring

Ditt bidrag betyr mye