En liten baby sover på bestemors fang.

Landet hvor det er livsfarlig å bli mor

I Sierra Leone er fødsel noe av det farligste du kan utsette deg for. Men med enkle midler kunne situasjonen sett annerledes ut.

1 av 17 kvinner risikerer å dø som følge av fødsel i Sierra Leone

Ifølge Verdens helseorganisasjon dør nesten 300 000 kvinner årlig på grunn av komplikasjoner fra graviditet og fødsel. Med 1 165 dødsfall per 100 000 levendefødte, har Sierra Leone en av de høyeste forekomstene av mødredødelighet i verden.

Til sammenligning er mødredødeligheten i Norge 2,7 dødsfall per 100 000 levendefødte. Med andre ord:

– Kvinner i Sierra Leone har mer enn 166 ganger større sannsynlighet for å dø mens de føder enn vi ser hos norske kvinner Verdens Helseorganisasjon

Isatu ble mor for sitt barnebarn

Isatu Jalloh (43) blir overveldet av følelser når hun tenker tilbake på da datteren hennes døde. Kadiatu (21) hadde nettopp født på en lokal klinikk da hun begynte å få blødninger.

– Kadiatu pustet veldig tungt. Hun lå nede. Så snart hun hørte stemmen min, sa hun: Mamma, kom! Ta babyen min, hold babyen min, jeg dør. Isatu Jalloh (43)
En bestemor dekker ansiktet med hendene i fortvilelse over at datteren døde under en fødsel
Isatu Jalloh (43) blir overveldet av følelser når hun tenker tilbake på da datteren hennes, Kadiatu, døde.

Datteren hadde indre blødningen og et desperat behov for blodoverføring. Hun ble lagt i ambulanse og fraktet til et sykehus i nærheten, men døde på vei dit.

Kadiatus sønn, Alpha Osman Marah, overlevde fødselen. Bestemor Isatu, ble hans viktigste omsorgsperson etter at moren døde.

Isatu lever i fattigdom og som enke er hun opptatt av å forsørge familien sin.

- Jeg har mange bekymringer, sier Isatu. Jeg har ikke penger, og jeg må begynne på nytt.

De vanligste årsakene til mødredødelighet

Blødninger etter fødselen, høyt blodtrykk under svangerskapet og blodforgiftning er blant hovedårsakene til mødredødsfall i Sierra Leone.

Å få tilgang til blodoverføringer er en stor utfordring. Det er også en stor mangel på dyktig helsepersonell, og reiseveien til sykehus er ofte for lang.

En ambulanse står parkert i skyggen av noen trær
I Sierra Leone skyldes ett av tre mødredødsfall blødninger etter fødselen. Når fødende kvinner opplever komplikasjoner på helseklinikker, må de reise til et sykehus som er bedre rustet til å yte medisinske tjenester. Det kan imidlertid ta timer å bli transportert til nærmeste sykehus.

De fleste av dødsfallene kunne vært forhindret

Tilgang på rett kompetanse og medisinske klinikker kan redusere mødredødeligheten i et land der det å føde er noe av det mest risikable en kvinne kan gjøre.

Kvinner føder også ofte på klinikker og sykehus som mangler strøm. Ifølge estimater vil barnedødeligheten bli redusert med opptil 40 prosent dersom klinikker på landsbygda fikk bedre belysning for fødsler om natten.

En jordmor utfører fosterdiagnostistikk på en pasient
Glenys Wusi (50) er jordmor, og utfører en rutinemessig fosterdiagnostikk for en pasient. Glenys oppfordrer kvinner til å unngå hjemmefødsler og heller føde på den medisinske klinikken, hvor utdannet medisinsk fagpersonell kan bistå i tilfelle komplikasjoner.

Én av tre tenåringsjenter i Sierra Leone blir gravide

Én av tre tenåringsjenter i Sierra Leone blir gravide, og jenter og tenåringer under 19 år utgjør nesten halvparten av alle mødredødsfall i Sierra Leone, ifølge Dr. Abiodun Chris Oyeyipo fra UNFPA Sierra Leone.

– En reduksjon i graviditetsfrekvensen i tenårene vil ha en enorm innvirkning på mødredødeligheten i Sierra Leone Dr. Abiodun Chris Oyeyipo

CARE-kurs i familieplanlegging

Mariatu (15) gikk i nabolaget sitt en dag da hun kom over et CARE-kurs i familieplanlegging. Nysgjerrig ble hun med på møtet. Der fikk hun vite at hun tidligere var blitt feilinformert om prevensjon. Tradisjonelt ses prevensjon på som en form for abort og mange tror det vil gjøre kvinner sterile.

Mariatu bestemte seg for å ta prevensjon for å unngå et uplanlagt svangerskap.

Bilde av Mariatu
- Jeg føler det var bra at jeg ombestemte meg om bruk av prevensjon, sier Mariatu (15).

Da to av hennes eldre søstre ble gravide som tenåringer, ble de kastet ut av familiens hus og måtte slutte på skolen. Søstrenes erfaringer har oppmuntret Mariatu til å lære om familieplanlegging og selv unngå lignende omstendigheter.

– Folk i miljøet mitt villedet meg, og nå som jeg vet sannheten, vil jeg fortsette å fortelle mine jevnaldrende at det folk sier ikke er riktig. Mariatu (15), Sierra Leone

Du kan gi kvinner et bedre liv

Du kan bidra til en positiv utvikling og at kvinner får bedre helsetjenester, tryggere fødsler og et bedre liv. Støtt vårt arbeid med et fast månedlig bidrag, eller VIPPS en gave til 2017.