Alvorlig dame i en sovesal

- Jeg må være sterk

Victoria Fiohnostava er en 32 år gammel ukrainsk kvinne som bruker sin styrke, kunnskap og omsorg til hjelpe krigsrammede Ukrainere.

Hjertet hennes blør, men Victoria er sterk og har siden krigen brøt ut hjulpet over 2000 ukrainere som har mistet sine hjem.

Da krigen brøt ut flyktet Victoria fra sitt hjemsted Butscha utenfor Kyiv til Lviv. Kvinner er blant de mest sårbare i krig, men også de som er i best posisjon til å hjelpe andre kvinner i krisesituasjoner.

– Det er vanskelig for meg å bære disse historiene i hjertet mitt, men jeg er nødt til å være sterk og jeg lar ikke noen se meg gråte Victoria Fiohnostava, 32 år fra Ukraina

Derfor er Victoria og kvinner som henne svært viktig for å kunne tilby lik hjelp til alle som er i krisesituasjoner. Det er avgjørende å se på kjønnsperspektivet i nødhjelp, kvinner vet best selv hva andre kvinners behov er.

Alvorlig kvinne med en bamse på fanget
På krisesenteret tilbys jobb og hjelp til store og små. Foto: CARE

I Lviv leder Victoria et krisesenter som hjelper mennesker som måtte forlate hjemmet sitt på grunn av krigen. På krisesenteret tilbys hjelp til å finne jobb til de voksne, skoletilbud til barna og permanente trygge bosteder.

Senteret driver hun i samarbeid med en lokal hjelpeorganisasjon, som er en av CARE sine samarbeidspartnere.

Et krisesenter for alle

I dag bor det 105 mennesker ved senteret som siden sin åpning i mars 2022 har hjulpet over 2000 ukrainere i nød. En tredjedel av beboerne er barn. I tillegg er dette et av få krisesenter som tillater kjæledyr.

På senteret har de laget et galleri hvor barna som bor der kan vise frem sine tegninger. Dette er tegninger knyttet til sterke historier og Victoria setter stor pris på disse illustrasjonene som hun en dag håper kan deles med hele verden.

Kvinne med tre barn
En tredjedel av de som bor på senteret er barn. Foto: CARE

Victoria er svært dyktig i jobben sin, har ambisjoner og kjenner alle beboerne ved navn, inkludert kjæledyrene. Hun står på fra tidlig morgen til portforbudet starter sent på kvelden.

– Etter krigen har jeg lyst til å åpne et kunstgalleri og invitere pressen til å fortelle historiene til disse barna Victoria Fiohnostava

Kvinner i krig

I krig og konflikt øker risikoen for kjønnsbasert vold betraktelig. Faren for overgrep, menneskehandel og tvungen prostitusjon er alvorlig høy i humanitære kriser.

Kjønnsbasert vold brukes også som våpen for å oppnå militære mål. Med andre ord, kvinner er blant de mest sårbare i krig og konflikt.

FNs sikkerhetsråd har siden 2000 vært enige om et krav som inkluderer et kjønnsperspektiv i fredsoperasjoner. Kvinner må på lik linje med menn involveres på alle nivå og i alle funksjoner for å fremme fred og sikkerhet (regjeringen 2012).

Det har i mange tilfeller vist seg at kvinner i fredsbevarende styrker lettere kan nå ut til andre kvinner som er blitt utsatt for overgrep og på den måten bidra til å forhindre nye (nupi 2008).

CARE sitt arbeid i Ukraina og landene rundt:

  • Mer enn 8 millioner mennesker flyktet fra Ukraina. Ytterligere 5,4 millioner er internt fordrevne innad i landet.
  • CARE jobber i Ukraina, Polen, Romania, Tyskland og Georgia gjennom lokale partnere og veletablerte frivillige organisasjoner som kjenner og forstår konteksten og behovene
  • Sammen med våre lokale partnere har vi nådd over 990 000 mennesker med beskyttelse og psykososial støtte, kontanthjelp, mat, vann, sanitær og hygienehjelp, helsetjenester, utdanning, støtte til overnatting og beskyttelse av jenter og kvinner.

Det finnes mange kvinner som Victoria som ønsker å hjelpe når krisen rammer. Ved å gi et månedlig bidrag til CARE bidrar du til at vi raskt kan støtte disse sterke kvinnene som er avgjørende i nødhjelp.

Hjelp jenter og kvinner på flukt!

Din støtte bidrar til at flere kan få nødvendig beskyttelse.

Din informasjon

Du blir belastet 100 kroner hver måned via AvtaleGiro. Du kan avslutte når du vil.

Din kortinformasjon

Fyll ut din kortinformasjon for å fullføre.