Tegning av en kvinne undertøyet. Hun har mensenblod i trusa

Mensguide til deg som har spørsmål om syklus

Mensen er mer enn bare de dagene du blør. Visste du at syklusen din består av fire faser?

Menstruasjonsfasen, follikelfasen, eggløsning og lutealfasen er de fire fasene som alle kan gi ulike symptomer. For eksempel kan du føle deg ekstra attraktiv de dagene du har eggløsning.

Les mer om de ulike fasene og flere spørsmål og svar under.

Har du spørsmål utover de som nevnes under, ikke nøl med å ta kontakt med oss på care@care.no.

Spørsmål og svar

Hva er menstruasjonssyklus?

Menstruasjonssyklusen er den regelmessige hormonelle syklusen som kvinner gjennomgår i reproduktiv alder. Den typiske menstruasjonssyklusen varer rundt 28 dager, selv om det kan variere fra person til person. Syklusen består av fire faser:

Menstruasjonsfasen: Syklusen begynner med menstruasjonen, hvor livmorslimhinnen fra forrige syklus avstøtes og utskilles fra kroppen gjennom skjeden. Dette resulterer i menstruasjonsblødning, som vanligvis varer i gjennomsnitt 3-7 dager.

Follikkelfasen: Etter menstruasjonen begynner follikelfasen. Her bygger livmorslimhinnen seg opp igjen. Hypofysen i hjernen frigjør follikkelstimulerende hormon (FSH), som stimulerer eggstokkene til å produsere follikler som inneholder umodne egg. Disse folliklene produserer også østrogen.

Eggløsning: Midtveis i syklusen, vanligvis rundt dag 14 (regnet fra første dag av menstruasjonen), skjer eggløsning. En av de modne folliklene brister, og det frigjorte egget beveger seg ned i egglederen. Dette er det mest fertile tidspunktet i syklusen, og sjansene for å bli gravid er høyest rundt denne tiden.

Lutealfasen: Etter eggløsning begynner lutealfasen. Den tomme follikkelen omdannes til en noe som kalles corpus luteum, som produserer hormonet progesteron. Progesteron forbereder livmoren ytterligere for en mulig graviditet. Hvis egget ikke blir befruktet, brytes corpus luteum ned, progesteronproduksjonen avtar, og menstruasjonen begynner på nytt.

Kan man ha menssmerter når man ikke har mensen?

Noen ganger i løpet av syklus kan man oppleve menstruasjonssmerter uten å ha mensen. Kramper, oppblåsthet, ryggsmerter og vondt i magen er vanligst.

Det kan være flere grunner til at du opplever menssmerter uten å ha mensen. Årsakene kan variere fra stress og kostholdsendringer til alvorlige helseproblemer som endometriose eller cyster på eggstokkene. Det er viktig å ta disse smertene på alvor og oppsøke lege ved behov.

Hva er de vanligste plagene knyttet til menstruasjonssyklus?

Utenom selve menstruasjonen, opplever mange kvinner PMS-plager. Disse kommer i perioden før menstruasjonsblødningen, og forsvinner i løpet av de første dagene av menstruasjonen.

Hva er PMS?

Premenstruelt syndrom (PMS) er plager som kan komme én til to uker før menstruasjonen. Plagene avtar så snart menstruasjonen begynner og går over i løpet av blødningsperioden. Vanlig PMS-plager er oppblåsthet, ømme bryster, hodepine, økt sultfølelse og søvnproblemer. Det er heller ikke uvanlig å oppleve psykiske plager som angst, uro, sinne og nedstemthet.

Kan humøret og energinivået mitt påvirkes av menstruasjonssyklus?

Mange kvinner opplever at blant annet humør, energinivå og appetitt varierer i takt med syklusen. Her er en liten oppsummering av hva som skjer i en fertil kvinnekropp:

  • Rett etter menstruasjon begynner kroppen å gjøre seg fruktbar igjen.
  • Energinivå og grad av velvære er gjerne høyest hos kvinnen rett før eggløsning. I denne fasen er østrogennivået på topp.
  • Etter eggløsningen synker nivåene av østrogen samtidig som det produseres økende mengder progesteron. I denne fasen kan man oppleve symptomer på premenstruelt syndrom (PMS).

Deretter fortsetter syklusen på nytt igjen.

Går man opp i vekt når man har mensen?

Noen kvinner går opp i vekt når de har mensen. Dette er på grunn av kroppens tendens til å holde på vann under mensen. Når mensen har startet, vil du miste dette vannet når du tisser, og gå tilbake til normalvekten din. Noen kvinner får også økt appetitt og søtsug rundt mensen, som kan føre til vektoppgang.

Denne guiden er utviklet av ansatte i CARE Norge. Svarene er hentet fra antatt pålitelige/kvalifiserte kilder på nett, og er sett over av lege. Kilder:

NHI, Helsenorge, ung.no, Libresse, Libero, Sex og samfunn, Maja.no, Majorstua kvinneklinikk, Endometrioseforeningen, Forskning.no, NRK

Er du i tvil om det du opplever i forbindelse med menstruasjon, syklus, kropp og helse er normalt/ikke normalt – ta kontakt med lege.