Tegning av en kvinne som står i undertøyet. Hun står med ryggen til og har menseblod i trusa.

Mensguide til deg som sliter med menssmerter

Du er ikke alene! Hele 9 av 10 norske jenter og kvinner som har mensen oppgir at de har menssmerter.

Oppblåsthet og vondt i ryggen og magen oppgis som de vanligste smertene i en folkeundersøkelse Respons analyse gjorde for CARE i 2023. Det er heller ikke uvanlig med diaré, forstoppelse, hodepine eller migrene. Noen har også så vondt at de besvimer eller kaster opp.

Mangel på kunnskap gjør mensen til en unødvendig byrde for jenter og kvinner. Slik skal det ikke være. Ja til mer kunnskap om mensen!

Under finner du spørsmål og svar om menssmerter som vi håper kan bidra til litt mer kunnskap.

Har du spørsmål utover de som er nevnt under, ikke nøl med å ta kontakt med oss på care@care.no.

Spørsmål og svar

Husk at dersom du har store smerter og plager som hindrer deg i å fungere i hverdagen, bør du oppsøke lege.

Er det vanlig å ha menssmerter?

Ja. Ifølge en undersøkelse utført av Respons Analyse for CARE Norge (i 2023) opplever 9 av 10 norske kvinner smerter i forbindelse med mensen.

Hvor smertefullt det er varierer veldig fra person til person. Noen får aldri vondt, andre har alltid vondt, mens andre igjen har vondt en gang iblant.

Det du kan trøste deg med, er at det pleier å bli bedre når man blir eldre.

Hvorfor får man menssmerter?

Mange kvinner får smerter i nedre del av magen like før eller under menstruasjonen. Smertene skyldes trolig en overproduksjon av prostaglandiner (en gruppe umettede fettsyrer) som får livmoren til å trekke seg sammen.

Er det vanlig at det er SÅ vondt?

Dessverre viser vår folkeundersøkelse fra 2023 at 4 av 10 kvinner med menssmerter blir så dårlige at de sliter med å fungere i hverdagen.

Hvilke menssmerter er vanligst?

De vanligste menssmertene er oppblåsthet, vondt i magen og ryggen. Det er heller ikke uvanlig med diaré, forstoppelse, hodepine eller migrene.

Kan mensen være årsak til svimmelhet?

Ja. Ifølge CAREs folkeundersøkelse fra 2023, opplever 13 % av norske kvinner med menstruasjonssmerter svimmelhet. For noen kvinner, kan det noen ganger være såpass ille at man besvimer.

Kan menssmerter være knyttet til underliggende sykdom?

Hos noen kvinner kan menstruasjonssmerter skyldes underliggende sykdom, som for eksempel endometriose eller bekkeninfeksjon. Endometriose er en tilstand der vev som ligner slimhinnen i livmoren begynner å vokse utenfor livmoren, som for eksempel i bukhulen.

Begynner menstruasjonssmertene først i 30-40-årsalderen er det større sannsynlighet for at det skyldes andre underliggende årsaker.

Hva er endometriose – og hvor vanlig er det?

Hos noen kvinner finnes vev som ligner slimhinnen i livmoren (endometrium) utenfor livmoren. Vevet kan vokse på eggleder eller eggstokker, bukhinne, tarmer eller urinblære.

Endometriose er en av de vanligste kvinnesykdommene vi har; så mange som 10 prosent antas å ha denne sykdommen. Det er smertefull sykdom som mange kvinner ofte går med i flere år før de får stilt riktig diagnose. I Norge tar det i gjennomsnitt syv år å få stilt diagnosen.

Dersom du mistenker å ha endometriose bør du ta kontakt med lege. Les mer om symptomer, behandling og annen nyttig informasjon om sykdommen på endometriose.no.

Hva hjelper mot menssmerter?

Smertestillende legemidler kan hjelpe mot menstruasjonssmerter. Betennelsesdempende legemidler, som for eksempel Ibuprofen, synes å virke best. Varmepute/varmeflaske på magen eller et varmt bad kan også hjelpe.

Har du noen gode tips? Del dem gjerne med oss på Instagram, Facebook eller send oss en mail på care@care.no.

Kan man ha menssmerter når man ikke har mensen?

Noen ganger i løpet av syklus kan man oppleve menstruasjonssmerter uten å ha mensen. Kramper, oppblåsthet, ryggsmerter og vondt i magen er vanligst.

Det kan være flere grunner til at du opplever menssmerter uten å ha mensen. Årsakene kan variere fra stress og kostholdsendringer, til alvorlige helseproblemer som endometriose eller cyster på eggstokkene. Det er viktig å ta disse smertene på alvor og oppsøke lege ved behov.

Hva er PMS?

Premenstruelt syndrom (PMS) er plager som kan komme én til to uker før menstruasjonen. Plagene avtar så snart menstruasjonen begynner og går over i løpet av blødningsperioden. Vanlig PMS-plager er oppblåsthet, ømme bryster, hodepine, økt sultfølelse og søvnproblemer. Det er heller ikke uvanlig å oppleve psykiske plager som angst, uro, sinne og nedstemthet.

Denne guiden er utviklet av ansatte i CARE Norge. Svarene er hentet fra antatt pålitelige/kvalifiserte kilder på nett, og er sett over av lege. Kilder:

NHI, Helsenorge, ung.no, Libresse, Libero, Sex og samfunn, Maja.no, Majorstua kvinneklinikk, Endometrioseforeningen, Forskning.no, NRK

Er du i tvil om det du opplever i forbindelse med menstruasjon, syklus, kropp og helse er normalt/ikke normalt – ta kontakt med lege.