Mensguide til gutter og menn

Før i tiden trodde noen at alle med rødt hår var unnfanget da moren hadde mensen.

Det er selvsagt bare tull og tøys, men likevel er det mange i dag som vet for lite om mensen.

Selv om du ikke har mensen selv, kan det være lurt å vite litt om hva halvparten av jordas befolkning går gjennom hver måned.

CARE heier på mer kunnskap og åpenhet om mensen og har derfor samlet en rekke spørsmål og svar til dere gutter og menn om mensen.

Lurer du på noe som ikke er nevnt i spørsmålene under. Ta gjerne kontakt med oss på care@care.no. Ingen spørsmål er dumme!

Spørsmål og svar

Hvorfor må gutter og menn lære om mensen?

Har du en mor, datter, søster, kjæreste, kone eller venninne?

Da kan det være greit å vite litt om hvordan de påvirkes av mensen og menstruasjonssyklus, hver måned – for deres, og din egen del. Husk at det ikke ville vært mulig å videreføre menneskeheten uten mensen.

Hva er mensen?

Menstruasjon er en månedlig blødning fra livmoren hos kvinner i fruktbar alder. Gjennom mensen kvitter livmoren seg med det øverste laget av livmorslimhinnen (endometriet). Blodet kommer ut gjennom skjeden.

Hvor mye er det vanlig å blø?

Rundt to til tre spiseskjeer blod er gjennomsnittet gjennom hele mensen. Ofte kan det se ut som mer enn det faktisk er.

Hvor ofte har jenter og kvinner mensen?

Kvinner i fruktbar alder har menstruasjon omtrent hver fjerde uke og den varer som regel i fire til fem dager (dette kan variere fra kvinne til kvinne). Mange har spenninger/smerter i dagene før menstruasjon, såkalte premenstruelle spenninger/smerter (PMS). Det er også mange som har smerter i forbindelse med menstruasjon.

Hva er PMS?

Premenstruelt syndrom (PMS) er plager som kan komme én til to uker før menstruasjonen. Plagene avtar så snart menstruasjonen begynner og går over i løpet av blødningsperioden. Vanlige PMS plager er oppblåsthet, ømme bryster, hodepine, økt sultfølelse og søvnproblemer. Det er heller ikke uvanlig å oppleve psykiske plager som angst, uro, sinne og nedstemthet.

Hva er syklus?

Perioden fra første dag med menstruasjonsblødning og frem til neste blødning starter, kalles en menstruasjonssyklus. Syklusen deles inn i fire ulike faser. Den totale varigheten er i gjennomsnitt 28 dager.

Hvordan vet man om en jente eller kvinne har mensen?

Altså, med mindre du ser henne ta ut en tampong før hun går på badet; ikke anta at hun har mensen.

Når det er sagt – les deg opp om vanlige symptomer og plager, og ha det i bakhodet. Opplever du at hun plages av stiv rygg, vondt i magen, migrene, eller andre typiske mensplager så er det kanskje fint å vise litt ekstra omtanke uansett (om det skulle være mensen, eller ikke).

Hva er vanlige plager knyttet til mensen?

De vanligste menssmertene er oppblåsthet, vondt i magen og ryggen. Det er heller ikke uvanlig med diaré, forstoppelse, hodepine eller migrene.

Hvor vondt gjør egentlig mensen?

Ifølge en undersøkelse utført av Respons Analyse for CARE Norge (i 2023) opplever 9 av 10 norske kvinner smerter i forbindelse med mensen.

Hvor smertefullt det er varierer veldig fra person til person. Noen får aldri vondt, andre har alltid vondt, mens andre har vondt en gang iblant.

Dessverre viser vår folkeundersøkelse fra 2023 at 4 av 10 kvinner med menssmerter blir så dårlige at de sliter med å fungere i hverdagen. Noen kvinner får faktisk så vondt at de besvimer og/eller kaster opp.

Se hele undersøkelsen fra 2023 her.

Hvordan skal man forholde seg til noen som har mensen?

For det første: jenter og kvinner kan være irritable, uten at de har mensen.

For det andre: ingen har noen gang synes at kommentarer om mensen og temperament, på en dag hvor man kanskje har det litt tøffere enn andre, er morsomme.

Så hvordan skal man som gutt eller mann forholde seg til det? Vel, for det første – du har kommet hit for å lære mer om mensen. Kudos til deg! Kunnskap er viktig.

Å bryte ned tabu er en annen ting. Vis dine kjære at det ikke er flaut å snakke om mensen, og at du gjerne vil vite mer om når og hvordan hun plages. For her er det ikke noe fasit.

Om du vet at noen du kjenner sliter med smerter og irritasjon før eller under mensen: se neste punkt.

Hva kan jeg gjøre for å hjelpe noen som plages av mensen/PMS?

Vis forståelse, hent en Ibuprofen og et glass vann når hun spør, tilby en massasje for stiv rygg, og fyll opp varmeflasken/varmt bad etter behov.

Smør deg gjerne også med litt ekstra tålmodighet, om du vet lunten kanskje er litt kortere i denne perioden.

For noen kvinner kan trening og avspenning også hjelpe mot PMS-plager, selv om energien kanskje ikke er på topp i denne delen av syklus.

Dialog, kunnskap, forståelse og omsorg er nøkkelord.

Kan man ha sex under mensen?

Ja, det kan man. Noen jenter og kvinner opplever faktisk økt seksuallyst under mensen, andre mindre. Det viktige her er å ha god dialog med din partner – ikke gjøre noe som begge ikke er komfortable med. Har man sex, bør det være fordi dere begge har lyst.

NB: Risikoen for infeksjon er noe høyere under mensen, så det er lurt å bruke kondom, selv om dere ikke vanligvis bruker det. Og ja, man kan fortsatt blir gravid, selv om sjansen for det er lavere enn ellers.

Denne guiden er utviklet av ansatte i CARE Norge. Svarene er hentet fra antatt pålitelige/kvalifiserte kilder på nett, og er sett over av lege. Kilder:

NHI, Helsenorge, ung.no, Libresse, Libero, Sex og samfunn, Maja.no, Majorstua kvinneklinikk, Endometrioseforeningen, Forskning.no, NRK