Bilde av tamponger på rosa bakgrunn - mensen

Pressemelding: Frankrike innfører gratis bind og tamponger til studenter

En av tre kvinnelige studenter i Frankrike trenger hjelp for å kunne kjøpe bind og tamponger. Nå blir produktene gratis.

Publisert februar 2021.

– Det er utrolig bra at Frankrike tar tak i en kvinnelige helseutfordring midt i en pandemi. Vi vet at det finnes mange studenter i Frankrike som ikke har råd til bind og tamponger. Mensen bør ikke gå utover verken skolegang eller muligheten til å ha en helt vanlig hverdag, sier generalsekretær i CARE Norge, Kaj-Martin Georgsen.

Studentene i Frankrike er hardt rammet av koronakrisen. Tidligere år kunngjorde Emmanuel Macron at studentene skulle få to måltider om dagen for en euro. Denne uka ble det også klart at mensprodukter blir gratis for å hjelpe studentene, det melder avisa Le Monde.

Mensenfattigdom - en global utfordring

– Mensenfattigdom er en global utfordring, vi ser det her i vesten og vi ser det i landene CARE jobber i. Tabuer og økonomi gjør at jenter ikke har mulighet til å håndtere mensen. Det blir en hindring for å kunne delta sosialt i både arbeidsliv og fritid, og det er en kjempeutfordring at jenter og kvinner mister muligheter til å ta del i samfunnet på likefot som menn. CARE ser også i vårt arbeid at det er en stor helseutfordring. Uten tilgang til rene produkter, øker faren for infeksjoner og sykdommer, forklarer Georgsen.

Flere land har innført gratis bind og tamponger

Flere land har den siste tiden innført gratis bind og tamponger eller gjort det billigere. Først ute var Skottland som gjorde bind og tamponger gratis for alle i fjor. Storbritannia fjernet ved nyttår den såkalte «tampongskatten», New Zealand innfører gratis bind og tamponger på skolen og det norske forsvaret skal nå sikrer gratis bind og tamponger til sine soldater.

– Selv om vi har en lang vei å gå er det inspirerende å se land etter land sette problematikken på agendaen og at flere nå gir unge kvinner mulighet til å fokusere på utdanningen sin uten å måtte uroe seg for om de har råd til bind og tamponger.

Bilde av Kaj-Martin Georgsen i hvit CARE-T-skjorte. Generalsekretær CARE Norge
Generalsekretær i CARE Norge, Kaj-Martin Georgsen

Pressekontakt

Hilde Sofie Pettersen - Director of Communications and Advocacy