Afghansk jente med sjal . stengte skoler i Afghanistan
Stock photos supplied by OCHA

Skolene er stengt i Afghanistan. For jenter.

Afghanske tenåringsjenter ble sendt hjem igjen fra skolen, bare noen timer etter at de fikk komme tilbake.

Publisert 2022

De fleste skoler i Afghanistan ble stengt i august 2021. Noen skoler har gradvis åpnet igjen for gutter på alle trinn, og for universitetsstudenter. Men jenter over 6. klasse (ca 11-12-årsalder) har vært hjemme i snart åtte måneder.

Styringsmyndighetene i Afghanistan har lenge lovet at jenter over 6. klasse igjen skulle få lov til å gå på skole. Datoen som ble satt, var 23. mars. Men da jentene stilte opp for å gjenoppta skolegangen denne dagen, kom det raskt rapporter om at skoledagen ble kort for mange.

Ingen jenter fikk komme tilbake til skolen

Palwasha er 20 år og går i 12. klasse i Khostprovinsen. Som mange andre har hun ventet i måneder på å få starte på skolen igjen. Siden gjenåpningen av skolene var annonsert til 23. mars i år, stilte hun opp den dagen. Men gleden ble kortvarig.

«Da jeg kom til skolen fikk jeg ikke lov til å gå inn. Jeg ble veldig skuffet. For bare noen dager siden sa de at jenter skulle få lov til å komme tilbake til skolen. Vi har rett til utdanning, og akkurat som guttene har vi rett til å studere og til å bygge vår framtid. Min far er utdannet og brødrene mine studerer, så hvorfor får ikke jeg studere? I fjor mistet vi et halvt års studier, og vi ber myndighetene om å la oss komme tilbake til skolene igjen så fort som mulig».

Dette skjer når jenter mister rett til utdanning

  • Jentene mister tilgang til informasjon om rettighetene sine
  • De kan miste tilgang til livreddende hjelp og støtten samfunnet kan gi dem
  • De står i fare for å bli utsatt for barneekteskap
  • De risikerer å bli tvunget inn i arbeid
  • De mister muligheten til å kunne bidra til utvikling i sitt eget lokalsamfunn og land
– Jeg vil ikke at jenter skal være avhengig av andre når de blir voksne. Vi må sette dem i stand til å tjene sin egen inntekt. Kunnskap er makt. (Kvinnelig lærer)

Utdanning for alle, også jenter og kvinner

Styringsmyndighetene har bekreftet at jenter ble sendt hjem igjen, og oppgir et problem med skoleuniformene som årsak.

«Dette er en enorm skuffelse for alle skolejentene som har ventet på denne dagen. CARE støtter og tar til orde for utdanning for alle, inkludert jenter og kvinner, og vi ber styringsmyndighetene om å holde det de har lovet. De må åpne alle skoler, for alle, så fort som mulig», sier Victor Moses, CAREs landdirektør i Afghanistan.

Lærebok fra skole i Afghanistan . Jenter mister rett til utdanning i Afghanistan
– Jeg vil bli lege når jeg blir voksen. Jeg er veldig bekymret for min framtid om jeg ikke kan fortsette utdanningen min. (Jente, 14)

Slik jobber CARE i Afghanistan

  • Styrke kvinners økonomiske stilling: CARE etablererer nye og støtter eksisterende spare- og lånegrupper med og for kvinner. Støtten inkluderer opplæring innen sparing, renter og lån, og veiledning og materiell hjelp til kvinnelige entreprenører.
  • Styrke sivilsamfunn: CARE støtter og gir opplæring til lokale kvinnenettverk/-organisasjoner på kvinners rettigheter, rådgivning, mekling og konflikthåndtering, og hjelp til voldsutsatte kvinner.
  • Engasjere menn: CARE engasjerer menn gjennom samtalegrupper hvor de blant annet får informasjon om og opplæring innen rettigheter. Menn er viktige støttespillere for å skape handlingsrom for kvinner og fremme deres deltakelse og likestilling.

Fakta om Afghanistan

  • CARE har vært tilstede i Afghanistan siden 1961
  • 22,8 millioner mennesker, over halve befolkningen, står nå overfor akutt sult
  • 24 millioner mennesker trenger humanitær hjelp
  • 3,4 millioner mennesker er internt fordrevet
  • Andel kvinner i nasjonalforsamlingen: 27,2 prosent (2019)
  • Kvinner som har opplevd vold i parforhold: 50,8 prosent
  • Jenters forventede skolegang: 7,7 år
  • Fødsler per kvinne: 4,3 (2019)
  • Mødredødelighet: 638 per 100 000

Hjelp kvinner i fattige land som Afghanistan - Bli fast giver!

Som CARE-venn gir du et månedlig beløp som bidrar til å løfte kvinner, deres familier og lokalsamfunn ut av fattigdom. I tillegg gjør du det mulig for CARE å gi livsnødvendig hjelp i kriser.