CARE Talks: Afghanistans kvinner, hva nå?

I andre utgave av CARE Talks snakket vi med Samina Ansari, Victoria Nordli og Yrja Oftedahl om kvinner og jenter i Afghanistan i dag.
Se hele CARE Talken her:
Taliban-regimet har igjen tatt over kontrollen i Afghanistan. Nesten over natten. De sier at kvinner sine rettigheter skal respekteres og at de skal få lov til å jobbe, «innenfor rammene av islamsk lov». Men hva ligger i det? Da Taliban satt ved makten for 20 år siden ble kvinner nektet skolegang og jobb. De fikk ikke lov å bevege seg utenfor hjemmet uten følge av ektemann eller mannlig slektning. Kvinner som ble anklaget for utroskap ble steinet.

Samtidig med den politiske uroen som herjer er det tørke og en global pandemi i landet. Afghanistan er inne i en trippel krise og dette rammer jenter og kvinner hardest. De har begrenset tilgang på beskyttelse, helsetjenester, mat og økonomiske midler. De er mer utsatt for kjønnsbasert vold og diskriminering. Mennesker drives på flukt og humanitære behov øker.
– Kvinner i Afghanistan er nå redde. De frykter for fremtiden, både for seg selv og sine døtre.
I andre utgave av care TALKS skal vi sammen med Samina Ansari som har jobbet for afghanske kvinners rettigheter i Kabul og er leder for Public/Corporate Relations i Equality Check, Victoria Nordli, CAREs rådgiver på Afghanistan og Yrja Oftedahl, gründer og programleder i podcasten «Power Ladies», snakke om kvinner og jenter i Afghanistan i dag.
– Hva er risikoen for dem i den nåværende situasjonen? Og hva kan vi gjøre?
Artikkelbilde