– De voldtok meg og slo meg med våpnene sine, om og om igjen

Asha måtte flykte fra DR Kongo til Uganda etter å ha blitt voldtatt av væpnede opprørere. På fanget har hun datteren, som hun fikk etter voldtekten.

– Mannen min og jeg ble angrepet av en opprørsgruppe i skogen. De drepte ham foran øynene mine. Jeg fikk ingen tid til å sørge. Noen av opprørerne kom mot meg og dyttet meg lenger inn i skogen. De bandt for øynene mine med et stykke tøy. Så begynte fire menn å voldta meg.

Illustrasjonen er laget av © 2018 Karmina Baulhassani

Hun holder blikket mens hun ser på meg. Øynene hennes lyver ikke. Hun er en overlevende, som fortsatt kjemper for å bearbeide traumene. Jeg får råd om å ikke spørre henne om overgrepet, så jeg lar være, men hun forteller meg at hun ble tvunget til å flykte fra DR Kongo etter å ha blitt voldtatt av væpnede opprørere. Hun forteller at verden må få vite hva hun har vært gjennom. På fanget sitter datteren – et levende bevis på det grufulle overgrepet.

Her er Ashas* (32) historie, fortalt med hennes egne ord:

– De voldtok meg, og de slo meg med våpnene sine. Om og om igjen. Da de endelig stoppet klarte jeg å flykte. Jeg startet å løpe. Jeg løp for livet helt til noen mennesker fra landsbyen min fant meg og tok meg med til et sykehus.

Måtte flykte

– Jeg var på sykehuset i en hel måned for å få behandling for skadene. Da jeg fikk dra hjem kom de samme opprørssoldatene som hadde voldtatt meg og banket på døra. De hadde ikke glemt meg. Da visste jeg at jeg måtte rømme.

– Mennene som voldtok meg hadde gjort meg gravid. Da jeg fant det ut ville jeg ta abort. Jeg visste ikke hvem faren var. Men tre av barna mine hadde allerede dødd på grunn av sykdom, så jeg var redd for at dette barnet kunne være min eneste mulighet til å få en familie. Jeg hadde ingen andre, så jeg bestemte meg for å beholde barnet.

– Da jeg skulle føde var jeg redd. Mennene hadde skadet meg kraftig og ryggraden min var fortsatt vond. Jeg følte meg ikke sterk nok til å føde barnet, og jeg fryktet at jeg skulle føde et barn som allerede var dødt. Heldigvis ble jeg velsignet med en trygg fødsel.

Fikk ikke gå på skole

– Det tok meg over to uker å nå fram til flyktningleiren. CARE har hjulpet meg og støttet meg siden jeg kom hit. De tok meg til registreringssenteret med en gang og ga meg mat og klær. Da jeg skulle føde var de ved min side. Alt jeg har i dag, fra klærne som jeg og barnet mitt bærer til hjemmet som er bygget for meg, ble gitt av CARE.

– Når jeg tenker på fortiden og alt som har skjedd meg mister jeg noen ganger motet. Jeg trenger fortsatt hjelp til å skaffe penger og mat. Hvis jeg bare fikk muligheten til å jobbe og tjene litt penger ville det lette på mye av presset jeg kjenner på.

– Moren og faren min døde da jeg var veldig ung. Jeg ble tatt med til kona til en pastor for å leve med dem, men jeg ble satt til å ta hånd om alle de andre barna. Jeg fikk aldri muligheten til å gå på skole. Det var bare pastorens barn som gikk på skolen.

Vil at hun skal være et forbilde

– De gode minnene jeg har handler om sang. Jeg var god til å synge da jeg var yngre, men sluttet etter at jeg ble gift. Nå synger jeg noen ganger gospelsanger for barnet mitt. Noen netter, når hun ikke får sove, legger jeg henne på ryggen og leker med henne og synger sanger til hun sovner.

– Det eneste jeg ønsker for framtiden er at datteren min skal få gå på skole. Jeg vil at hun skal studere, slik at hun kan være et forbilde for yngre barn. Kanskje hun kan være den som lærer dem ting en dag. Jeg vil gjerne se datteren min bli lærer.

Over 280.000 mennesker har flyktet fra konflikten i Den demokratiske republikken Kongo i håp om å finne en trygg havn over grensen til Uganda. De fleste av flyktningene er kvinner og barn. CARE støtter flyktninger som har overlevd voldtekt og kjønnsbasert vold, som Asha, med behandling for traumer, husly, helsehjelp og informasjonsarbeid om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, i tillegg til engasjering av menn mot kjønnsbasert vold.

*Navnet er endret for å beskytte hennes identitet.

Med ditt bidrag kan vi hjelpe flere kvinner som Asha

hver måned