– De voldtok meg, og de slo meg med våpnene sine, om og om igjen

Asha måtte flykte fra DR Kongo til Uganda etter å ha blitt voldtatt av væpnede opprørere. På fanget har hun datteren sin - et resultat av voldtekten.

– Mannen min og jeg ble angrepet av en opprørsgruppe i skogen. De drepte ham foran øynene mine. Jeg fikk ingen tid til å sørge. Noen av opprørerne kom mot meg og dyttet meg lenger inn i skogen. De bandt for øynene mine med et stykke tøy. Så begynte fire menn å voldta meg.

Hun holder blikket mens hun ser på meg. Øynene hennes lyver ikke. Hun er en overlevende, som fortsatt kjemper for å bearbeide traumene. Jeg får råd om å ikke spørre henne om overgrepet, så jeg lar være, men hun forteller meg at hun ble tvunget til å flykte fra DR Kongo etter å ha blitt voldtatt av væpnede opprørere. Hun forteller at verden må få vite hva hun har vært gjennom. På fanget sitter datteren – et levende bevis på det grufulle overgrepet.

Her er Ashas* (32) historie, fortalt med hennes egne ord:

– De voldtok meg, og de slo meg med våpnene sine. Om og om igjen. Da de endelig stoppet, klarte jeg å flykte. Jeg begynte å løpe. Jeg løp for livet helt til noen mennesker fra landsbyen min fant meg og tok meg med til et sykehus.

Måtte flykte

– Jeg var på sykehuset i en hel måned for å få behandling for skadene. Da jeg fikk dra hjem kom de samme opprørssoldatene, som hadde voldtatt meg, og banket på døra. De hadde ikke glemt meg. Jeg visste da at jeg måtte rømme.

– Mennene som voldtok meg hadde gjort meg gravid. Da jeg fant det ut, ville jeg ta abort. Jeg visste ikke hvem faren var. Men tre av barna mine, som jeg fikk med min avdøde ektemann, hadde allerede dødd på grunn av sykdom, så jeg var redd for at dette barnet kunne være min eneste mulighet til å få en familie. Jeg hadde ingen andre, så jeg bestemte meg for å beholde barnet.

Fikk ikke gå på skole

Asha forteller at det tok henne over to uker å nå fram til flyktningleiren.

– CARE har hjulpet meg og støttet meg siden jeg kom hit. De tok meg til registreringssenteret med en gang jeg ankom.

På flyktningleiren fikk hun mat og klær.

– Da jeg skulle føde var jeg redd. Mennene hadde skadet meg kraftig og ryggraden min var fortsatt vond. Jeg følte meg ikke sterk nok til å føde barnet, og jeg fryktet at jeg skulle føde et barn som allerede var dødt. Heldigvis ble jeg velsignet med en trygg fødsel. Dessuten var CAREs personale på flyktningleiren ved min side.

Asha minnes innimellom fortiden og alt hun har vært utsatt for.

– Når det skjer, mister jeg noen ganger motet. Jeg trenger fortsatt hjelp til å skaffe penger og mat. Alt jeg har i dag, klærne som jeg og barnet mitt bærer og hjemmet som er bygget for meg, har jeg fått av CARE. Hvis jeg bare fikk muligheten til å jobbe og tjene litt penger, ville det lette på mye av presset jeg kjenner på.

Foreldrene til Asha døde da hun var veldig ung.

– Jeg ble tatt med til kona til en pastor for å leve med dem, men jeg ble satt til å ta hånd om alle de andre barna. Jeg fikk aldri muligheten til å gå på skole. Det var bare pastorens barn som fikk gå på skolen.

Vil at datteren skal være et forbilde

– De gode minnene jeg har handler om sang. Jeg var god til å synge da jeg var yngre, men sluttet etter at jeg ble gift. Nå synger jeg noen ganger gospelsanger for barnet mitt. Noen netter, når hun ikke får sove, legger jeg henne på ryggen og leker med henne og synger sanger til hun sovner.

– Det eneste jeg ønsker for framtiden er at datteren min skal få gå på skole. Jeg vil at hun skal studere, slik at hun kan være et forbilde for yngre barn. Kanskje hun kan være den som lærer dem ting en dag. Jeg vil gjerne se datteren min bli lærer.

Over 280.000 mennesker har flyktet fra konflikten i Den demokratiske republikken Kongo i håp om å finne en trygg havn over grensen til Uganda. De fleste av flyktningene er kvinner og barn. CARE støtter flyktninger som har overlevd voldtekt og kjønnsbasert vold, som Asha, med behandling for traumer, husly, helsehjelp og informasjonsarbeid om seksuell og reproduktiv helse og menneskerettigheter. CARE er i tillegg opptatt av å engasjere menn og jobbe med holdningsendring tilknyttet kjønnsbasert vold.

*Navnet er endret for å beskytte hennes identitet.

Med ditt bidrag kan vi hjelpe flere kvinner som Asha