Illustration kvinne med barn

– De voldtok meg, og de slo meg med våpnene sine, om og om igjen

Asha måtte flykte fra DR Kongo til Uganda etter å ha blitt voldtatt av væpnede opprørere. På fanget har hun datteren sin - et resultat av voldtekten.

Ble angrepet av en opprørsgruppe i skogen

– Mannen min og jeg ble angrepet av en opprørsgruppe i skogen, forteller Asha* (32). De drepte ham foran øynene mine. Jeg fikk ingen tid til å sørge. Noen av opprørerne kom mot meg og dyttet meg lenger inn i skogen. De bandt for øynene mine med et stykke tøy. Så begynte fire menn å voldta meg.

– De voldtok meg, og de slo meg med våpnene sine. Om og om igjen. Asha

– Da de endelig stoppet, klarte jeg å flykte. Jeg begynte å løpe. Jeg løp for livet helt til noen mennesker fra landsbyen min fant meg og tok meg med til et sykehus.

Voldtekten gjorde henne gravid

– Mennene som voldtok meg hadde gjort meg gravid. Da jeg fikk vite dette ville jeg ta abort. Samtidig hadde jeg allerede mistet tre barn med min avdøde mann på grunn av sykdom. Jeg var redd for at dette barnet kunne være min eneste mulighet til å få en familie, forteller hun.

– Jeg hadde ingen andre, så jeg bestemte meg for å beholde barnet. Asha

Måtte rømme fra voldtektsmennene

– Jeg var på sykehuset i en hel måned for å få behandling for skadene. Da jeg endelig fikk dra hjem, banket de samme opprørssoldatene som hadde voldtatt meg på døra. De hadde ikke glemt meg. Jeg visste da at jeg måtte rømme fra Kongo, forklarer Asha.

Asha forteller at det tok henne over to uker å nå fram til flyktningleiren i Uganda, hvor hun ble tatt imot av CARE.

Bilde av kvinne på seng
Asha forteller sin historie fra flyktningeleiren i Uganda.

Kvinner og barn er ekstra sårbare

Over 450 000 mennesker har flyktet fra konflikter i DR Kongo i håp om å finne en trygg havn over grensen til Uganda. De fleste av flyktningene er kvinner og barn. Uten et sted å bo, er de ekstra sårbare for vold og overgrep.

CARE støtter flyktninger som Asha, som har overlevd voldtekt og kjønnsbasert vold, slik at de får et trygt sted å bo, helsehjelp og behandling for traumer.

– CARE har hjulpet meg og støttet meg siden jeg kom hit. De tok meg til registreringssenteret med en gang jeg ankom. I flyktningleiren fikk jeg mat og klær. Asha

– Da jeg skulle føde var jeg redd.

– Da jeg skulle føde var jeg redd, forteller Asha. Voldtektsmennene hadde skadet meg kraftig og ryggraden min var fortsatt vond. Jeg følte meg ikke sterk nok til å føde barnet, og jeg fryktet at jeg skulle føde et barn som var dødt.

– Heldigvis ble jeg velsignet med en trygg fødsel, med CAREs personale i flyktningleiren ved min side. Asha
Artikkelbilde
En av CAREs helseklinikker for gravide kvinner i Uganda. Bilde av Jakob Dall (CARE Danmark).

Asha minnes innimellom fortiden og alt hun har vært utsatt for, men er veldig takknemlig for all støtte hun har fått.

– Alt jeg har i dag, klærne som jeg og barnet mitt bærer og hjemmet som er bygget for meg, har jeg fått av CARE. Asha

– Noen ganger mister jeg motet. Jeg trenger fortsatt hjelp til å skaffe penger og mat. Hvis jeg bare fikk muligheten til å jobbe og tjene litt penger, ville det lette på mye av presset jeg kjenner på sier hun.

Ønsker en bedre fremtid for datteren

Foreldrene til Asha døde da hun var veldig ung.

– Jeg ble tatt med til en prestekone for å leve med dem, men jeg ble satt til å ta hånd om alle de andre barna, forteller hun. Jeg fikk aldri muligheten til å gå på skole. Det var bare prestens barn som fikk gå på skolen.

– Det eneste jeg ønsker for framtiden er at datteren min skal få gå på skole. Jeg vil at hun skal studere, slik at hun kan være et forbilde for yngre barn. Asha

– Kanskje hun kan være den som lærer dem ting en dag. Jeg vil gjerne se datteren min bli lærer.

Med din støtte kan vi gi kvinner som Asha og datteren hennes en fremtid

Med bidrag fra våre faste givere hjelper CARE flyktninger som Asha, som har overlevd voldtekt og kjønnsbasert vold. Vi gir behandling for traumer, helsehjelp og informasjon om seksuell helse.

I tillegg engasjerer vi menn og jobber med holdningsendring mot kvinner for å bekjempe kjønnsbasert vold.

Vi jobber også langsiktig med å gi kvinnene i flyktningeleirene hjelp til å få seg jobb, og tjene egne penger.

*Navnet er endret for å beskytte hennes identitet.

Gi et månedlig bidrag