Kvinne med langt mørkt hår
Alle bilder: Juozas Cernius/CARE

Rehema støtter voldsutsatte flyktninger

Rehema Imani trekker på sine personlige erfaringer når hun skal støtte flyktninger som har blitt utsatt for seksuell og kjønnsbasert vold.

Voldtekten i skogen

Hun er en kongolesisk flyktning som var nylig ankommet flyktningleiren Kyangwali i det vestlige Uganda da hun sammen med tanten sin skulle ut og samle inn ved. Alene i skogen ble de konfrontert av to menn.

«De sa til tanten min, «hvis du vil beholde livet, må du forlate jenta til oss». Tanten min sa: «da får dere heller drepe meg», sier Rehema.

Mennene gikk til angrep på tanten før de overfalt Rehema, som da bare var 18 år gammel. Etter overgrepet ble hun funnet av noen fremmede som hjalp henne tilbake til flyktningleiren.

Rehema, som nå er blitt 21 år, ser på dette som et av de vanskeligste øyeblikkene i livet sitt.

– Da dette skjedde med meg, hadde vi nettopp kommet til landet Rehema Imani

Utsatt i flyktningleirer

Selv etter å ha flyktet fra konflikt, står kvinner i flyktningleirer i en utsatt og usikker posisjon med mangel på enkle sikkerhetstiltak som låsbare dører og tilstrekkelig belysning i nærheten av latriner.

Kvinner som Rehema opplever også at de ikke har kunnskaper om hvilke lover og regler som gjelder i sitt nye hjemland. Dette er blant de tingene som CARE legger spesielt vekt på når en flyktningleir skal etableres eller driftes.

– Vi kjente ikke til Ugandas lover. Det var som om vi var i et mørke. Rehema Imani
To kvinner holder om hverandre i flyktningleiren Kyangwali i Uganda
Voldsutsatte kvinner søker støtte hos hverandre i flyktningleiren Kyangwali i Uganda

20 prosent har opplevd seksuell vold

Ifølge FN rapporterte rundt 20 prosent av jenter og kvinner i alderen 15 til 24 år i Øst- og Sør-Afrika at de hadde opplevd seksuell vold fra en intim partner. Seksuell vold er høyest i konflikt- og post-konfliktland, inkludert land som DR Kongo og Uganda (kilde: Gender based violence, UNFPA)

Gjenforent med søsknene

Rehema kom til Uganda for å søke sikkerhet fra de etniske konfliktene i hjemlandet DR Kongo. Der opplevde hun at begge foreldrene og noen av søsknene var blitt drept. Hun jobber nå med å gjenoppbygge livet sitt.

Hun er blitt sporet opp og ble gjenforent med to av søstrene sine som hun trodde var blitt drept sammen med andre familiemedlemmene. Hun tar seg av dem og sørger for at de kan få undervisning på leirens eneste barneskole.

Rehema og hennes yngre søstre i flyktningleiren Kyangwali i Uganda
Rehema ble gjenforent med sine yngre søsken i flyktningleiren.

Vil bli sykepleier og jobber frivillig for CARE

Da foreldrene til Rehema fortsatt levde pleide de å si: «Du er sykepleieren vår.» Jeg følte meg veldig glad, for hvordan kunne de kalle meg en sykepleier når jeg ennå ikke var blitt sykepleier? Hun håper nå på å kunne begynne på universitetet i Uganda og utdanne seg til å bli sykepleier.

I påvente av sykepleierstudier gjør Rehema nytte for seg på andre måter. Hun jobber som frivillig med å forebygge kjønnsbasert vold på oppdrag av CARE Uganda. Sammen med andre frivillige forteller hun flyktninger om deres rettigheter og hvilke hjelpetilbud som finnes for dem som har opplevd å bli utsatt for vold.

– Når jeg går rundt i flyktningleiren kan jeg fritt snakke med folk om kjønnsbasert vold, hvordan man rapporterer og hvordan håndterer det å være utsatt for voldtekt Rehema Imani

Les mer om arbeidet vårt for å forebygge seksualisert vold, og hjelpe voldsutsatte kvinner som Rehema. Med din støtte kan vi hjelpe enda flere.

Artikkelbilde

Med ditt bidrag kan vi hjelpe flere kvinner som Rehema