Tetjana med to av sine barn

Fødte i bomberegn

Mens bombene falt, flyalarmene ulte og skuddene smalt utenfor, fødte Tetjana sitt niende barn.

Hun var alene da hun fødte, i et mørkt rom på et forlatt sykehus,

– Alle eksplosjonene skremte meg veldig. Hver gang det smalt i en dør, trodde jeg det var skudd. Tetjana

Gravid og på flukt

Da krigen i Ukraina eskalerte 24. februar 2022, var Tetjana høygravid. Hun og mannen ønsket ikke å forlate hjemmet sitt, men til slutt ble situasjonen i hjembyen deres Tsjernihiv, nord-øst i Ukraina, for farlig. Familien på ti, som snart skulle bli elleve, måtte flykte.

– Hver dag fryktet jeg at fødselen skulle starte. Mannen min var forberedt på å måtte hjelpe meg med fødselen, selv om han verken er jordmor eller helsepersonell. Tetjana

Familien flyktet over 140 km og fant heldigvis etter hvert et sykehus utenfor Kyiv, der Tetjana kunne føde.

Mindre heldig var det at sykehuset var forlatt. Kun minimalt med helsepersonell var igjen, og de fleste pasientene var evakuert. Men babyen ville ut, og Tetjana hadde ikke noe annet alternativ.

Ikke alene om å føde alene

I sjokket, faren og panikken etter Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022, anslås det at 80 000 kvinner som Tetjana, fødte i løpet av de tre første månedene.

CARE vet at jenter og kvinner rammest hardest i krig. Derfor jobber vi hver dag for å tilby kvinner som Tetjana den hjelpen hun fortjener.

På Gaza meldes det også om grusomme forhold for gravide.

Kvinne fra ukraina og hennes barn

Hjelp kvinner som Tetjana

Bidra til at kvinner som Tetjana får den hjelpen de trenger.

Med din støtte sikrer vi jenter og kvinners trygghet og rettigheter i krig og katastrofer.

Din informasjon

Du blir belastet 250 kroner hver måned via AvtaleGiro. Du kan avslutte når du vil.

Din kortinformasjon

Fyll ut din kortinformasjon for å fullføre.

En usikker fremtid

– Før hadde vi planer for fremtiden, nå har vi ikke engang planer for i morgen. Tetjana

I dag lever Tetjana og familien hennes i et lite hus i en by nord-vest i Ukraina. Her bor de lengre unna de verste krigsherjingene, men livet byr fortsatt på utfordringer.

– Vi er takknemlig for at vi er trygge og at det ikke er bomber og skudd i nærheten. Likevel er livet her svært tøft. Tetjana

Fire barn deler en seng, det er ingen fungerende toalett eller bad, varmeanleggene fungerer ikke og det er vanskelig å få tak i nok mat til alle de ni barna, forteller Tetjana.

Hun er også bekymret for barna sin utdanning.

– Barna mine får noe undervisning over internett, men vi har bare en PC og telefon som vi deler på alle sammen. Sønnen min på 7 år holder på å fullføre første klasse, men han har ikke lært noe, så han må gå det første året på nytt. Tetjana
Tatiana og hennes familie utenfor hjemmet deres i Ukraina.

Tilbyr psykisk helsehjelp

Mennesker som har gått gjennom et traume kan ha stor nytte av psykisk helsehjelp. Sammen med partnerorganisasjoner tilbyr CARE psykososial støtte til familier som Tetjana sin. Tilbudet innebærer alt fra samtaleterapi til morsomme aktiviteter for barna, slik at de kan få en liten pause fra den vanskelige hverdagen.

CARE er også til stede i Ukraina med nødhjelp som mat og drikke, hygieneartikler, varme klær, pledd, varmeapparater og brensel.

Tetjana med babyen sin og en CARE-ansatt

Bidra til vårt nødhjelpsarbeid

Bli fast giver og bidra til at CARE kan fortsette å gi nødhjelp til de som trenger det mest. Vi er der før, under og etter at krisen rammer.

Din informasjon

Du blir belastet 250 kroner hver måned via AvtaleGiro. Du kan avslutte når du vil.

Din kortinformasjon

Fyll ut din kortinformasjon for å fullføre.

Kort om vårt nødhjelpsarbeid

Når en krise rammer er CARE raskt på plass med livsviktig nødhjelp. Vi er til stede i land som Ukraina, Palestina, Marokko, Kongo- og totalt over 100 land globalt. Les mer om hvordan vi jobber med nødhjelp her.