Jente fra Gaza som står i kø for drikkevann
Jente fra Gaza i kø for drikkevann. Foto: Grayscale Media

Fra Gaza: Ditt verste mareritt, bare verre

Den kritiske situasjon på Gaza tvinger kvinner til å gjennomføre keisersnitt uten bedøvelse.

Nyfødte babyer mates med morsmelkerstating laget på forurenset vann, men snart går også melkeerstattningen tom.

Medisinmangel tvinger leger til å gjennomføre keisersnitt uten bedøvelse.

– Kvinnene kjenner all smerten. Og selv om de overlever den, så må de helbrede seg selv uten medisinsk hjelp Hiba Tibi, CAREs landdirektør for Palestina

De få operative sykehusene som er igjen har minimalt å gå på. Medisinsk utstyr, mat og drivstoff til aggregater som lager strøm – alt er mangelvare. Nye forsyninger kommer ikke inn fort nok.

En familie i et telt i en flyktningleir i Gaza
En palestinsk familie i en flyktningleir på Gaza. De måtte flykte fra hjemmet sitt nord på Gazastripen. Foto: Grayscale Media

50 000 gravide kvinner fanget på Gaza

En fersk analyse fra CARE anslår at 160 kvinner vil føde hver dag i løpet av den neste måneden på Gaza.

Allerede tre timer etter fødsel må nybakte mødre skrives ut fra sykehuset – om de er så heldige å komme seg frem til ett. Det er ikke plass til dem. Det er mangel både på utstyr, og på fungerende sykehus.

– Jeg kan bare forestille meg hvor redde alle disse kvinnene er, både for sitt eget og sitt nyfødte barns liv. Tibi

Kritisk for de nyfødte

Traumer kan gjøre at kvinner slutter å produsere morsmelk og sykehusene er på vei til å bli tomme for morsmelkerstatning. Det er generelt lite mat å få tak i.

– Mangel på mat setter de over 283 000 barna under fem år på Gaza, i stor helsefare. Tibi
Artikkelbilde
En firetimers lang brødkø sør i Gaza. Foto: CARE

Flere av sykehusene på Gaza og helseklinikker har måttet stenge på grunn av ødeleggelser eller mangel på drivstoff til aggregater som gir strøm.

130 nyfødte barn på Gaza er i dag avhengig av inkubatorer som går på strøm. Når ødeleggelsene øker og drivstofftilgangen minskes, settes uskyldige barn i alvorlig fare.

Drivstoff er ikke blant nødhjelpen som slippes inn.

– Jeg ber ikke om noe annet enn trygghet for meg, barna mine, og familien min. Jeg er ikke lei meg for noe jeg har mistet, ikke huset eller noe annet. Det viktigste for meg er å være trygg, og at jeg kan gi vann og brød til barna mine Ahed Abu Tayyem, en av CAREs ansatte i Gaza

Han evakuerte hjemmet sitt sammen med familien sin for om lag tre uker siden, og er nå sør på Gazastripen. Familien rakk ikke å ta med seg noe mer enn en sekk med en mobillader og familiens viktigste dokumenter.

De sivile må beskyttes

CARE tar avstand fra all vold mot sivile, uansett hvem som står bak. Vi oppfordrer på det sterkeste til våpenhvile, at nødhjelp må få komme frem og at både sivile på Gaza og sivile som er tatt som gisler skal få leve i fred og frihet.

Oversiktsbilde fra en flyktningleir i Gaza

Bidra til arbeidet med å få nødhjelpen frem til de som trenger den mest

Med lokale partnerorganisasjoner, jobber CARE for å få ut mest mulig nødhjelp fra interne lagre på Gaza, som vann, hygienesett og medisinsk utstyr, men det er lite igjen.

Vi står også klare for å bidra med hjelp over grensen fra Egypt, blant annet med hygiensett som er avgjørende for å begrense spredning av sykdommer.

Din informasjon

Du blir belastet 250 kroner hver måned via AvtaleGiro. Du kan avslutte når du vil.

Din kortinformasjon

Fyll ut din kortinformasjon for å fullføre.