Nyfødte babyer mates med morsmelkerstating laget på forurenset vann, men snart går også melkeerstattningen tom.
Medisinmangel tvinger leger til å gjennomføre keisersnitt uten bedøvelse.
Nyfødte babyer mates med morsmelkerstating laget på forurenset vann, men snart går også melkeerstattningen tom.
Medisinmangel tvinger leger til å gjennomføre keisersnitt uten bedøvelse.
– Kvinnene kjenner all smerten. Og selv om de overlever den, så må de helbrede seg selv uten medisinsk hjelp Hiba Tibi, CAREs landdirektør for Palestina
De få operative sykehusene som er igjen har minimalt å gå på. Medisinsk utstyr, mat og drivstoff til aggregater som lager strøm – alt er mangelvare. Nye forsyninger kommer ikke inn fort nok.
En fersk analyse fra CARE anslår at 160 kvinner vil føde hver dag i løpet av den neste måneden på Gaza.
Allerede tre timer etter fødsel må nybakte mødre skrives ut fra sykehuset – om de er så heldige å komme seg frem til ett. Det er ikke plass til dem. Det er mangel både på utstyr, og på fungerende sykehus.
– Jeg kan bare forestille meg hvor redde alle disse kvinnene er, både for sitt eget og sitt nyfødte barns liv. Tibi
Traumer kan gjøre at kvinner slutter å produsere morsmelk og sykehusene er på vei til å bli tomme for morsmelkerstatning. Det er generelt lite mat å få tak i.
– Mangel på mat setter de over 283 000 barna under fem år på Gaza, i stor helsefare. Tibi
Flere av sykehusene på Gaza og helseklinikker har måttet stenge på grunn av ødeleggelser eller mangel på drivstoff til aggregater som gir strøm.
130 nyfødte barn på Gaza er i dag avhengig av inkubatorer som går på strøm. Når ødeleggelsene øker og drivstofftilgangen minskes, settes uskyldige barn i alvorlig fare.
Drivstoff er ikke blant nødhjelpen som slippes inn.
– Jeg ber ikke om noe annet enn trygghet for meg, barna mine, og familien min. Jeg er ikke lei meg for noe jeg har mistet, ikke huset eller noe annet. Det viktigste for meg er å være trygg, og at jeg kan gi vann og brød til barna mine Ahed Abu Tayyem, en av CAREs ansatte i Gaza
Han evakuerte hjemmet sitt sammen med familien sin for om lag tre uker siden, og er nå sør på Gazastripen. Familien rakk ikke å ta med seg noe mer enn en sekk med en mobillader og familiens viktigste dokumenter.
CARE tar avstand fra all vold mot sivile, uansett hvem som står bak. Vi oppfordrer på det sterkeste til våpenhvile, at nødhjelp må få komme frem og at både sivile på Gaza og sivile som er tatt som gisler skal få leve i fred og frihet.