Alle foto/video: Jasmin Baulhassani/CARE

Hadiza arbeidet som en helt og lykkes

Hadiza ble tvunget til å slutte på skolen, men ga ikke opp designerdrømmen sin. Hun har sydd klær for Nigers presidentfrue og gir nå jobb til flere.

Vokste opp i fattigdom

Hadiza vokste opp i fattigdom. Moren henne var alenemor og slet med å få endene til å møtes. Selv om hun prioriterte å sende barna på skolen, hadde hun ikke mulighet til å sende med dem nistepakke.

– Hun kjempet virkelig for oss. Det er årsaken til at jeg kjemper for at hun skal ha det bra nå.

Hadiza ble som mange jenter i Niger tidlig gift. Hun hadde gjort en avtale med mannen sin om at hun skulle fortsette å studere etter bryllupet, men slik ble det ikke.

– Jeg levde i håpet om at jeg kunne fortsette mine studier og få en jobb, men jeg fikk ikke lov.

Spare- og lånegruppen ble en ny start

– Etter bryllupet hindret han meg fra å gå på skolen. Jeg levde i håpet om at jeg kunne fortsette studiene mine og få en jobb, men jeg fikk ikke lov. Jeg følte meg trist og var svært opprørt. Da jeg innså at livet mitt lå i ruiner, rømte jeg.

Hadizas mor (til venstre) er en av pionerene i spare- og lånegruppene i Niger. Gruppene ble en ny start for Hadiza.

Hadiza så hvordan kvinner i CAREs spare- og lånegrupper sparte penger og etter hvert kunne ta opp et lite lån og investere i sine egne små bedrifter.

– Jeg tenkte jeg var for ung. Men jeg bestemte meg for å lære et håndverk og deretter bli medlem. Jeg likte veldig godt Spare- og lånegruppen. Jeg vil at kvinner skal hjelpe hverandre. Og langt bak i hodet stolte jeg på at alt ville ordne seg.

– Jeg arbeidet hardt og lyktes fordi jeg tenkte at dette var min siste sjanse til å kunne stå på egne ben.

Gjennom en venninne kom Hadiza i lære hos en syerske. I spare- og lånegruppen fikk hun lån til en symaskin. Dette ble starten på et lite eventyr for Hadiza.

– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle nå så langt. Så snart jeg hadde sydd for noen, kom de tilbake med nye kunder. Jeg ønsker dem alle hjertelig velkommen som om vi var gamle bekjente.
Hadiza skjærer ut stoff til ett av sine plagg.
Selv presidentfruen, Laraba Tadja, fikk nyss om hennes kreasjoner og sendte bud etter Hadiza.

Noen helter gir jobb til andre

Med økende kundekrets har Hadiza ansatt hele syv lærlinger som nå får opplæring i skredderfaget og hjelper til med bestillingene.

Lærlingene forteller at hun er som en mor for dem, viser stor omsorg og loser dem i arbeidet. De har fått en unik sjanse til å lære et håndverk og tjene sine egne penger.

Ryktet om hennes kreasjoner har spredt seg langt utover den bydelen hun bor i. Selv presidentfruen, Laraba Tadja, fikk nyss om hennes kreasjoner og sendte bud etter Hadiza. Snart gikk presidentfruen rundt i plagg som Hadiza hadde designet.

– Jeg har ingen intensjoner om å slutte å jobbe. Jeg ønsker å utvide systuen og få flere lærlinger i arbeid!
Hadiza med sin symaskin

Hjelp flere kvinner som Hadiza ut av fattigdom

Med din støtte kan vi starte flere Spare- og lånegrupper. Der kan flere kvinner som Hadiza få kunnskap, ferdigheter og mulighet til å starte sin egen bedrift.

Din informasjon

Du blir belastet 150 kroner hver måned via AvtaleGiro. Du kan avslutte når du vil.

Din kortinformasjon

Fyll ut din kortinformasjon for å fullføre.