Han mishandlet henne – nå ser hverdagen helt annerledes ut

Faustin vokste opp med å tro at menn skulle slå kona. Nå leder han en sosial bevegelse i Burundi som jobber for å få slutt på vold mot kvinner.

– Jeg fikk ikke gå ut, ble slått og fikk ikke nye klær. Han tok fra meg all maten jeg dyrket, solgte det på markedet og kjøpte alkohol for pengene. Fattigdommen kom snikende, forteller kona Léoncie om livet med ektemannen.

– Jeg var en fange, og ville ikke vært i live i dag om han ikke hadde endret seg.

Hun fikk ikke eie noe

Faustin Ntiranyibagira sitter tett inntil kona hjemme i Gitega- provinsen i Burundi. De forteller historien sin sammen, fordi de ønsker å endre situasjonen for andre.

«Hun var så redd for meg. Jeg kunne se hvordan hjertet hennes slo i brystet hver gang jeg kom hjem.» Faustin

Faustin vokste opp med en voldelig far, som fratok moren alle rettigheter. Da han var gutt var det slik han ble lært opp til at et ekteskap skulle være.

– Kona mi ville være med i en spare- og lånegruppe og tjene egne penger, men jeg nektet henne. Hun fikk ikke eie noe.

I dag har de to en datter som snart er ferdig med videregående skole.

– Det overrasker alle som kjenner bakgrunnen vår, sier Faustin.

CARE-møte ble redningen

Den totale forandringen startet med at Faustin dro på et møte støttet av CARE. Der ble han vist to tegninger. Den ene var av en familie som levde i fattigdom.

– De hadde slitte klær, og barna gikk ikke på skole. «Ser dere dette?», spurte CARE. «Dette skjer fordi de ikke samarbeider. Det er ikke mulig for dem å utvikle seg, når kona og mannen ikke har det bra.»

Den andre tegningen var av en familie som hadde god dialog. Barna trivdes, og gikk på skolen. Mannen og kona hadde et godt samliv, og hun fikk mulighet til å tjene egne penger.

En Burundisk idé

Med Faustin oppsto bevegelsen Abatangamuco, «De som lyser opp». Ideen stammer fra burundiere selv, og bevegelsen består av nesten 4 500 ektepar som alle har opplevd vold, og som nå hjelper andre med å endre seg.

Det var lenge vanskelig for Léoncie å stole på at ektemannen ønsket henne godt, men etter hvert fikk fembarnsmoren friheten tilbake, og begynte å selge grønnsaker på markedet. De fikk råd til å sende barna på skolen, og gjennom å samarbeide har de klart å ta steget ut av fattigdom.

– I dag mangler vi ingenting. Vi koser oss på kveldene, snakker masse med barna, og har det så hyggelig at vi glemmer å legge oss, sier Faustin.

Bidra til å endre holdninger så kvinner kan bestemme over eget liv

hver måned