Kvinner i arbeid har betydd mer enn oljen

Kvinner har en enorm verdi for samfunnet, å ikke satse på kvinner er både urettferdig og et tapsprosjekt. Derfor investerer CARE i kvinner.

Verdien av kvinner i jobb ser vi gang på gang i spare- og lånegruppene våre. Kvinner som får seg et levebrød investerer pengene i familien sin, og gir gjerne samme mulighet til andre når de får sjansen. Det er også tilfellet for designer og skredder Haduza Amadou.

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle komme så langt. Jeg har ingen intensjon om å slutte i jobben min. Jeg ønsker å utvide og ansette flere, forteller designer og skredder Hadiza Amadou.

Slik har det ikke alltid vært: Da Hadiza var yngre var hun helt avhengig av en mann som mishandlet henne. Hun vet hvordan det er å ikke ha råd til nok mat til barna, men med litt hjelp fra CAREs spare og lånegruppe og et enormt pågangsmot er hun nå en suksessfull entreprenør.

Å støtte kvinner skaper endring

Vi i CARE vet at om vi gir kvinner muligheten skaper de endring, ikke bare for seg selv, men også for menneskene rundt seg. Å få kvinner ut i jobb har ikke bare en stor verdi for den enkelte, men for hele samfunnet. Slik er det her hjemme, men også ute i verden.

Det at et så stort antall norske kvinner arbeider er faktisk verdt mer enn Norges oljeformue. Hadde kvinner i Norge jobbet like lite som gjennomsnittet i de 36 medlemslandene i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling hadde verdier tilsvarende hele den norske oljeformuen gått tapt.

Verdien av kvinner i jobb ser vi gang på gang i spare- og lånegruppene våre. Kvinner som får seg et levebrød investerer pengene i familien sin, og får de sjansen gir de gjerne den samme muligheten til andre. Halvparten av kvinnene i våre spare- og lånegrupper skaper sin egen arbeidsplass og ti prosent av disse gir jobb til flere enn bare seg selv.

Designer for presidentfruen

Hadiza ble til slutt skilt fra mannen sin. Gjennom spare- og lånegruppen kunne hun etterhvert kjøpe sin første symaskin og gjennom gruppen har hun deltatt på en rekke kurs.

– Jeg lærte hvordan jeg kunne bli økonomisk uavhengig gjennom å skaffe meg en egen inntekt. Hadiza
– I tillegg lærte jeg å utvikle en plan for virksomheten min og hvordan man regner ut profitt og behandler kunder.

Hadiza er blitt en godt kjent skredder i området. Det går gjetord om designet hennes, og en dag tok presidentfruen i Niger, Laraba Tadja, kontakt.

– Hun lot meg bestemme designet på kjolene. Jeg sydde kjolene, og hun var veldig fornøyd. Jeg besøker henne fortsatt. Jeg var der for litt siden, forteller Hadiza.

Gir jobb til flere

Hadizas design er svært populært, og bedriften fortsetter å vokse. Hadiza eier nå to symaskiner og hun har gitt opplæring til og ansatt sju lærlinger.

– Forretningen min har gjort det mulig for meg å kjøpe en tomt. Jeg betaler for klær til barna mine og skolepenger for det eldste barnet mitt. Jeg har det jeg trenger og hjelper også min mor. Vi har et godt liv, sier hun.

Å støtte kvinner skaper endring