Alle foto/video: Jasmin Baulhassani/CARE Norge

På tross av en vanskelig ungdomstid ble Khawla en helt i lokalsamfunnet

Midt i tenårene ble Khawla giftet bort, så ble hun gravid. Nå er hun en ressurs for jenter som har spørsmål om sex og vil ta kontroll over eget liv.

Giftet bort og gravid som tenåring

– Det var hans bestemor som overtalte familien min, og de overtalte meg til å gifte meg. Jeg ville egentlig ikke, men fordi jeg var så ung kunne jeg ikke bestemme selv, minnes Khawla Shaheen (33) fra Jordan.

– Barndom er full av uskyld, men alt endret seg da jeg møtte ham.

Khawla drømte om å fortsette på skolen og bli rådgiver, men allerede det første året hun var gift ble hun gravid. Mens alle rundt henne var glade for den lille som var på vei, var dette en traumatisk tid for Khawla.

12 millioner barn giftes bort hvert år

Khawlas historie er dessverre ikke unik. Nesten annethvert sekund blir en jente under 18 år giftet bort, og det er estimert at rundt 21 millioner jenter i alderen 15-19 i utviklingsland blir gravide hvert år. 12 millioner av graviditetene resulterer i fødsler.

For mange setter dette en stopper for utdannelse, egne valg og fremtidsutsikter.

– Plutselig måtte jeg bli voksen, men jeg var et barn som oppdro et barn. Khawla Shaheen
– Om jeg bare kunne ventet lenger med å gifte meg, ville nok livet vært enklere, fortsetter hun.

Vil du gi jenter i fattige land en tryggere og bedre fremtid?

Vi ser at arbeidet nytter. Hvert bidrag er med på å endre liv!

Din informasjon

Du blir belastet 150 kroner hver måned via AvtaleGiro. Du kan avslutte når du vil.

Din kortinformasjon

Fyll ut din kortinformasjon for å fullføre.

Et CARE-kurs endret livet for Khawla

Som 22-åring begynte Khawla å lengte etter noe mer enn bare å være hjemme, hun begynte derfor å jobbe frivillig i lokalmiljøet. For fem år siden hørte hun om CARE og fikk gjennom et kurs opplæring i hvordan hun kunne hjelpe lokal ungdom.

Khawla sammen med de tre barna sine. I tillegg til å være mor er 33-åringen en viktig ressurs for andre unge i byen de bor.

– Lokalsamfunnet vårt har mange utfordringer: kjønnsbasert vold, barneekteskap, mobbing og barnearbeid. Jeg ville være en ressurs i lokalsamfunnet mitt og prøve å løse noen av disse utfordringene, forteller 33-åringen. Kurset ga henne ledertrening og mulighet til å jobbe med viktige tema.

– Jeg fikk masse selvtillit. Jeg elsket kurslederen og ville ikke at kurset skulle ta slutt, men jeg var klar for å gjøre en positiv forskjell. Khawla Shaheen

Fikk jobb som rådgiver hos CARE

På tross av motgang nådde Khawla målet sitt om å bli rådgiver, og hun har blitt en helt for mange i lokalsamfunnet. Når Khawla møter en klasse elever, er det alltid noen som kommer for å fortelle hvor mye de har lært og hvilken positiv påvirkning hun har.

– Jobben min er å svare på alle spørsmål fra ungdommer. Det vanligste er spørsmål om pubertet, og mange jenter kontakter meg for å spørre om hvordan de kan begynne å ta egne avgjørelser, forteller hun.

Skulle ønske hun kunne hjelpe flere

Utfordringene er mange, men heldigvis har ikke den dyktige rådgiveren tenkt å gi opp av den grunn. Nå har hun bare et ønske: at CARE kan utvide tilbudet slik at flere jenter kan få hjelp.

– Denne jobben får meg til å føle meg så bra. Jeg skulle ønske CARE kunne utvide tilbudet. Khawla Shaheen

– Vi trenger å snakke mer om sex og reproduktiv helse og rettigheter, fordi kunnskapen her i Jordan er så lav, forteller hun. Mange ungdommer vet ikke en gang hva seksuell helse er.

Les mer om arbeidet vårt for kvinners rett til å bestemme over egen kropp.

Vil du støtte arbeidet med å få slutt på barneekteskap?

Ved å støtte CARE bidrar du til Khawlas arbeid med å gi gode råd og veiledning til unge jenter, slik at de kan unngå å bli giftet bort og gravide.

Din informasjon

Du blir belastet 150 kroner hver måned via AvtaleGiro. Du kan avslutte når du vil.

Din kortinformasjon

Fyll ut din kortinformasjon for å fullføre.