Alle foto/video: Jasmin Baulhassani/CARE Norge

På tross av en vanskelig ungdomstid ble Khawla en helt i lokalsamfunnet

Midt i tenårene ble Khawla giftet bort, så ble hun gravid. Nå er hun en ressurs for jenter som har spørsmål om sex og vil ta kontroll over eget liv.

– Det var bestemoren hans som overtalte familien min, og de overtalte meg til å gifte meg. Jeg ville egentlig ikke, men fordi jeg var så ung kunne jeg ikke bestemme selv, minnes Khawla Shaheen (33) fra Jordan.

– Barndom er full av uskyld, men alt endret seg da jeg møtte ham.

Hennes historie er dessverre ikke unik, nesten annethvert sekund blir en jente giftet bort før hun fyller 18 år. For mange setter det en stopper for utdannelse, egne valg og fremtidsutsikter.

Khawla drømte om å fortsette på skolen og bli rådgiver, men allerede det første året hun var gift ble hun gravid. Mens alle rundt henne var glade for den lille som var på vei, beskriver hun det selv som om kroppen hennes gikk gjennom et traume.

«Plutselig måtte jeg bli voksen, men jeg var et barn som oppdro et barn.»

– Plutselig måtte jeg bli voksen, men jeg var et barn som oppdro et barn. Om jeg bare hadde ventet lenger med å gifte meg, ville det nok vært enklere, sier hun.

CARE-kurs ga selvtillit

Som 22-åring begynte Khawla å lengte etter noe mer enn bare å være hjemme, hun begynte derfor å jobbe frivillig i lokalmiljøet. For fem år siden hørte hun om CARE og fikk kurs i hvordan hun kunne hjelpe lokal ungdom.

Khawla sammen med de tre barna sine. I tillegg til å være mor er 33-åringen en viktig ressurs for andre unge i byen de bor.

– Lokalsamfunnet vårt har mange utfordringer: kjønnsbasert vold, barneekteskap, mobbing og barnearbeid. Jeg ville være en ressurs i lokalsamfunnet mitt og prøve å løse noen av disse utfordringene, forteller 33-åringen.

Kurset ga henne mer enn ledertrening og mulighet til å jobbe med viktige tema.

– Jeg fikk masse selvtillit. Jeg elsket kurslederen og ville ikke at kurset skulle ta slutt, men jeg var klar for å gjøre en positiv forskjell.

«Jeg var klar for å gjøre en positiv forskjell.»

Og det er det ikke tvil om at hun gjør. Etter at Khawla har møtt en klasse, er det alltid noen som kommer for å fortelle hvor mye de har lært og hvilken positiv påvirkning hun har.

En jobb med mening

– Jobben min er å svare på alle spørsmål ungdom måtte ha. Det vanligste er spørsmål om puberteten og mange jenter kontakter meg for å spørre om hvordan de kan begynne å ta egne avgjørelser, forteller Khawla.

På tross av motgang har Khawla endelig nådd målet sitt om å bli rådgiver, og hun er en helt for mange i lokalsamfunnet.

Samtidig er utfordringene mange, men heldigvis har ikke den dyktige rådgiveren tenkt å gi opp av den grunn.

– Denne jobben får meg til å føle meg så bra. Jeg skulle ønske CARE kunne utvide tilbudet. Vi trenger å snakke mer om sex og reproduktiv helse og rettigheter, fordi kunnskapen her i Jordan er så lav. Mange ungdommer vet ikke en gang hva seksuell helse er.

Støtt helter som Khawla

Khawla bidrar til å hindre barneekteskap, forteller om prevensjon og gir gode råd og støtte til ungdom i Jordan.

Hjelp slike som Khawla slik at de kan fortsette med det viktige arbeidet sitt.