Slik jobber CARE med nødhjelp i Gaza
Med tilstedeværelse tilbake til 1948 og godt etablerte samarbeid med organisasjoner i lokalt sivilsamfunn, kunne CARE allerede fra krigens tidlige dager bidra med nødhjelp fra interne lagre. Men også CARE opplever store hindringer for å få hjelpen frem.
Dette har CARE bidratt med i Gaza per 28.februar 2024:
- Vann til mer enn 250 000 mennesker
- Helsehjelp fra mobile helseklinikker til 68 000 mennesker
- 3000 esker med hygieneartikler som bind og antibakterielle midler som vare ca. en måned for en familie
- Tepper og redskaper for å fikse ødelagte telt
Les mer om hvordan CARE jobber med nødhjelp på Gaza
Slik jobber CARE med kvinner i Palestina
Palestina har veldig lav yrkesdeltagelse blant kvinner. Under 20 prosent av kvinner i arbeidsfør alder jobber, til tross for at mange har utdanning.
Kun 15,9 prosent av palestinske kvinner har en konto i bank eller hos en mobiloperatør slik at de kan overføre penger. Inntil i fjor støttet CARE Norge, med midler fra TV-aksjonen, langsiktig utviklingsarbeid for å styrke kvinners økonomiske virksomhet. Vi har intensjon om å bygge videre på dette med et nytt prosjekt fra neste år igjen.
Seksuell og reproduktiv helse
Det palestinske helsevesenet har vært under press lenge, og ble ytterligere svekket av covid-19-pandemien. Det mangler både penger og grunnleggende forsyninger som vann og medisiner, noe som gjør det ekstremt vanskelig å gi helsehjelp til de som trenger det.
Israelske myndigheter opprettholder en rekke tiltak som begrenser palestineres tilgang til helsetjenester. En av disse er separasjonsbarrieren mellom Israel og Vestbredden, som består av en mur, et gjerde med elektroniske sensorer og et nettverk av sperringer og sjekkpunkter. I tillegg gjennomfører Israel en blokade av Gaza og isolasjon av Øst-Jerusalem.
Bygger rettferdige helsesystemer
Med finansiell støtte fra den norsk representasjonen i Palestina samarbeider CARE med Palestinian Medical Relief Society (PMRS) for å bygge robuste, rettferdige helsesystemer, slik at alle kan være sikret tilgang på helsetjenester av høy kvalitet. Målet er også å jobbe med kvinner og ungdom for å øke bevissthet om Seksuell og Reproduktiv helse og rettigheter.
CARE org PMRS vil også jobbe med helsepersonell ved syv av PMRS sine primærhelsesentre og mobile klinikker i over 60 lokalsamfunn på Vestbredden og Gaza.
På grunn av krigen er det i økende grad blitt vanskeligere å få gjennomført planlagte tiltak på Vestbredden og i Gaza. Noe av midlene er satt inn i nødhjelpsresponsen og går til å styrke mobile helseklinikker og til utdeling av helse- og hygienepakker. Det er også opprettet en hjelpetelefon for ungdom som i stor grad ble benyttet i begynnelsen av krigens eskalering 7.oktober 2023.
Fakta om Palestina
- Befolkning 5,3 millioner
- Hovedstad: Jerusalem
- Plass på FNs indeks for menneskelig utvikling: 104 av 188 land i verden
- Jenters forventede skolegang: 14,3
- CARE har vært tilstede i siden 1948