Nadine fra Rwanda holder hendene foran øynene og smiler

Seks tips for økt konkurransefortrinn - sett likestilling på blokken

Kontroll på bedriftens verdikjede styrker omdømmet.

De siste årene har lover og reguleringer som skal sikre anstendige arbeidsforhold og forhindre brudd på menneskerettigheter vært mange. For kvinner er dette helt kritisk.

176 land har lover og regler som hindrer kvinners fulle økonomiske deltakelse i et samfunn. Sannsynligheten for at din bedrift handler med noen av disse landene er stor.

Heldigvis kan din bedrift sørge for at kvinners rettigheter ivaretas. Vi gir dere seks tips!

Seks tips for økt konkurransefortrinn - det starter i verdikjeden

1. Forankre likestilling som en strategisk prioritet. Dette bør alle bedrifter ha i orden. Forventninger og lovkrav til bedriftene står i kø. Få med styret og sikre oppfølgingsansvar ut i bedriften.

2. Kartlegg kvinners situasjon hos din bedrifts leverandører. En av fem kvinner utsettes for seksuell trakassering i arbeidslivet globalt. Unge kvinner og migrantarbeidere er blant de mest utsatte. I flere sektorer, som for eksempel tekstilindustrien, utgjør kvinner omtrent 80 prosent av arbeidstakerne.

Med en kartlegging som tar hensyn til kjønn, kan dere påvirke både bedriften og samfunnet som helhet positivt.

Når dere kartlegger dette, kan dere starte med noen av disse spørsmålene:

  • Hva er kjønnsbalansen på forskjellige nivåer?
  • Er det lønnsforskjeller mellom kjønnene?
  • Hvor mange har hatt foreldrepermisjon det siste året?
  • Finnes der kjønnsnøytrale varslingskanaler?
  • Har bedriftens HMS og risikovurderinger et kjønnsperspektiv? For eksempel: Hvis kvinner må jobbe overtid og reise hjem fra jobb etter det har blitt mørkt, kan det øke risikoen for å bli utsatt for vold og lignende, i større grad enn for menn.

3. Sett krav om likestilling. Dere kan sette tydelige krav til deres leverandører. Mange bedrifter går sammen med andre i samme bransje for å få enda større påvirkningsmakt. Start med disse kravene:

  • Retningslinjer mot vold og trakassering, ammepauser og foreldrepermisjon for ansatte må inngå i kontrakter.
  • Gi kvinner mulighet for medvirkning på arbeidsplassen, som fagorganisering.
  • Arbeidsplassen må ha trygge og nødvendige sanitære fasiliteter for ansatte.

4. Snakk jevnlig med deres leverandører om likestilling. Kulturendring skjer ikke på et papir. Sørg for å stille spørsmål og snakke om kravene, tiltakene eller endringene jevnlig. Sjansen for etterlevelse blir da mye høyere. Her er noen dialogtips:

  • Sett leverandøren inn i hvordan likestilling er et strategisk satsningsområde for deres bedrift.
  • Samarbeid med lokale organisasjoner og initiativer for likestilling. Inviter fagforeninger og interessenter til dialog.
  • Ha likelønn, foreldrerettigheter, karriereutvikling og tiltak mot vold og trakassering som faste agendapunkter på møter med leverandører.
  • Sørg for at leverandørrevisjoner har kjønnsperspektiv og inkluder alle kjønn i intervjuer.
  • Sikre kursing om seksuell trakassering og bedriftens håndteringsmekanismer til alle ansatte.

5. Vis frem gode cases. Ikke vær redd for å skryte av det bedriften og det deres leverandører får til. Se for eksempel hvordan Varner jobber for kvinners rettigheter i verdikjeden.

6. Samarbeid lokalt og innrøm feil. Våg å være! Gjør dere feil, kan det gjenopprettes. Sikre at de som er blitt utsatt for feilen får en god kompensasjon, blir godt ivaretatt sammen med at rutiner styrkes for å motvirke at feilen gjentas. Her er eksempler på hvordan dere kan styrke dette arbeidet:

  • Kartlegg lokale organisasjoner med kompetanse på likestilling og inviter disse på faste dialogmøter for økt innsikt.
  • Engasjer menn i kvinners rettigheter gjennom eksempelvis kursing for å øke bevissthet rundt normer og kjønnsroller.
  • Samarbeid med bedriftens advokatteam for å identifisere lokale juridiske barrierer og endringer som påvirker kvinners rettigheter.
  • Ha klare rutiner for å følge opp varslingssaker og menneskerettighetsbrudd.

Kvinner i verdikjeden trekker ofte det korteste strået og diskrimineres på grunn av kjønn: lave lønninger, manglende rettigheter i svangerskap og barseltid, utsettes i størst grad for vold og trakassering på arbeidsplassen, minst representert i ledelsen, gjør mest ubetalt omsorgsarbeid utover arbeidstid, arver minst og har færrest rettigheter.

Listen er dessverre enda lengre. Derfor jobber CARE for å styrke kvinners rettigheter i verdikjeden og verden for øvrig. Bli med oss på det! Vi trenger dere!

Sjekk ut CAREs Sjekkliste for likestilling i verdikjeden.