Hadiza arbeidet som en helt og lykkes

Hadiza ble tvunget til å slutte på skolen, men ga ikke opp designerdrømmen sin. Hun har sydd klær for Nigers presidentfrue og gir nå jobb til flere.

Vokste opp i fattigdom

Hadiza vokste opp i fattigdom. Moren henne var alenemor og slet med å få endene til å møtes. Selv om hun prioriterte å sende barna på skolen, hadde hun ikke mulighet til å sende med dem nistepakke.

– Hun kjempet virkelig for oss. Det er årsaken til at jeg kjemper for at hun skal ha det bra nå.

Hadiza ble som mange jenter i Niger tidlig gift. Hun hadde gjort en avtale med mannen sin om at hun skulle fortsette å studere for å få seg jobb, men slik ble det ikke.

– Jeg levde i håpet om at jeg kunne fortsette studiene mine og få en jobb, men jeg fikk ikke lov. Hadiza

Ble mishandlet av ektemannen

– Det var et hardt liv. Jeg var fullstendig avhengig av mannen min, men han var ikke snill mot meg. Jeg ble mishandlet, og han ble rasende for de minste ting.

Hadiza ble til slutt skilt fra mannen sin og flyttet inn hos moren, men livet var fortsatt tøft. Det var vanskelig å få tak i nok mat til barna.

Hadizas mor (til venstre) er en av pionerene i spare- og lånegruppene i Niger. Gruppene ble en ny start for Hadiza.

Spare- og lånegruppen ble en ny start

Hadiza så hvordan kvinner i CARE sine spare- og lånegrupper sparte penger og etter hvert kunne ta opp et lite lån og investere i sine egne små bedrifter.

– Jeg tenkte jeg var for ung. Men jeg bestemte meg for å lære et håndverk og deretter bli medlem. Jeg likte veldig godt spare- og lånegruppen. Jeg vil at kvinner skal hjelpe hverandre. Og innerst inne stolte jeg på at alt ville ordne seg.

– Jeg arbeidet hardt og lyktes fordi jeg tenkte at dette var min siste sjanse til å kunne stå på egne ben. Hadiza

Gjennom en venninne kom Hadiza i lære hos en syerske. I spare- og lånegruppen fikk hun lån til en symaskin. Dette ble starten på et lite eventyr for Hadiza.

– Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle komme så langt. Så snart jeg hadde sydd for noen, kom de tilbake med nye kunder. Jeg ønsker dem alle hjertelig velkomne som om vi var gamle bekjente. Hadiza

En vei ut av fattigdom – muliggjort med din hjelp!

Spare – og lånegrupper er et av våre viktigste verktøy i kampen for jenter og kvinners rettigheter og muligheter. Siden 1991 er det estimert at over 20 millioner kvinner har kommet seg ut av fattigdom ved hjelp av disse gruppene.

Dette hadde ikke vært mulig uten støtten fra CARE-venner som deg.

Lær mer om spare- og lånegrupper her.

Hadiza skjærer ut stoff til ett av sine plagg.
Selv presidentfruen, Laraba Tadja, fikk nyss om hennes kreasjoner og sendte bud etter Hadiza.

Noen helter gir jobb til andre

Med økende kundekrets har Hadiza fått ansatt hele syv lærlinger som nå får opplæring i skredderfaget og hjelper til med bestillingene.

Lærlingene forteller at hun er som en mor for dem, viser stor omsorg og loser dem i arbeidet. De har fått en unik sjanse til å lære et håndverk og tjene sine egne penger.

Ryktet om hennes kreasjoner har spredt seg langt utover den bydelen hun bor i. Selv presidentfruen, Laraba Tadja, fikk nyss om hennes kreasjoner og sendte bud etter Hadiza. Snart gikk presidentfruen rundt i plagg som Hadiza hadde designet.

– Jeg har ingen intensjoner om å slutte å jobbe. Jeg ønsker å utvide systuen og få flere lærlinger i arbeid! Hadiza

Takk for at du bidrar til at kvinner kan få tjene egne penger

Tusen takk for at du bidrar til at kvinner som Hadiza kan få kunnskap, ferdigheter og mulighet til å starte og drive egne bedrifter – og på dette viset gi jobb til flere.

Støtte fra faste givere som deg hjelper kvinner ut av fattigdom.