– Jeg var ikke alvorlig syk, jeg hadde fått mensen
Rachel fra Rwanda husker veldig godt første gang hun fikk mensen. Ingen hadde forberedt henne. Hun visste ikke hva som skjedde.
En kvinne husker gjerne første gang hun fikk mensen og hvilke tanker, bekymringer og følelser som dukket opp da.
For norske kvinner er det uansett gode odds for at man ikke møter det første blodet i trusa helt uforberedt. Mensen er barneskole-pensum. Slik er det dessverre ikke overalt i verden.
Rachel var 11 år da hun fikk mensen for første gang. Det var ingen som hadde forberedt henne, så hun trodde hun var blitt alvorlig syk.
–
Jeg hadde spist tomatsuppe og trodde det var den som rant rett gjennom meg.
Rachel
Mer kunnskap om kropp og helse
Noen år senere kom Rachel i kontakt med en av CARE sine lokale ungdomsgrupper. Der kunne hun sammen med andre ungdommer diskutere og lære om kroppen, om seksuell helse, og sine rettigheter som kvinne.
–
Jeg synes det var spesielt interessant da vi lærte om hva som skjer med kroppen i puberteten og hvordan jeg best mulig kan ta vare på kroppen min.
Rachel
1 av 10 jenter i Afrika går glipp av skolegang på grunn av mensen
Mangel på kunnskap, tabu og skam relatert til mensen er en stor utfordring for mange jenter i fattige land. I tillegg har 500 millioner jenter og kvinner ikke tilgang til mensprodukter som bind, tamponger eller menskopper.
For noen er mensen et så stort hinder at de slutter helt på skolen. Dette gjør dem ekstra sårbare for et liv i fattigdom.
Din støtte vil bidra til vårt arbeid med å:
- Dele ut hygienepakker som inneholder vaskbare og gjenbrukbare bind eller menskopper, undertøy, såpe og vaskepulver
- Lære opp skolebarn til å sy egne gjenbrukbare bind
- Bygge rene og trygge toaletter og sørge for rent vaskevann på skoler
- Sette opp klasser hvor jenter kan lære om egen kropp og helse
- Drive SMS-tjenester hvor jenter kan få svar på spørsmål om kropp og helse
- Endre holdninger og bekjempe forestillingen om at kvinner er urene under mensen
Pengene kommer dit de skal
CARE har lang erfaring med å skape varig positiv endring. Vi er medlem av Fundraising Norge og Innsamlingskontrollen. Hele 92 prosent at våre inntekter går til formålet - det er vi stolte av. Gir du til CARE kan du dermed være trygg på at ditt bidrag kommer dit det skal.