Truse med bind og blod

Hvorfor er mensentabuet størst blant kvinner?

Er det ikke rart at det som gjør kvinner fruktbare er tabu- og skambelagt i store deler av verden?

Publisert mai 2022

Er det ikke rart at det som gjør kvinner fruktbare er tabu- og skambelagt i store deler av verden? I Norge har vi i år som i fjor hatt en befolkningsundersøkelse om mensen.

Resultatene peker i retning av at mensentabuet går ned og at det nytter å engasjere seg! Samtidig er det tydelig at mensentabuet er størst blant kvinnene selv.

Visste du at flere kvinner enn menn synes mensen er skittent eller ekkelt? At flere kvinner enn menn synes det er flaut å handle mensprodukter på butikken, eller at flere kvinner enn menn mener det er galt å være hjemme fra jobb som følge av plager med mensen? Nei? Ikke vi heller!

Artikkelbilde

Menn synes IKKE mensen er ekkelt eller flaut

89 prosent av menn vi spurte synes ikke mensen er ekkelt, og 91 prosent synes ikke det er flaut å snakke om mensen. Samtidig sier 62 prosent av de spurte kvinnene at de har gjemt tamponger/bind i ermet når de skal på do, og 45 prosent har følt at de må «ta seg sammen» som følge av mensensmerter.

Dette er noen av de nedslående tallene i CAREs mensenundersøkelse, gjennomført av Mindshare og Respons Analyse.

Skammer norske kvinner seg ovenfor andre som også har mensen, eller prøver vi å skjule det fordi vi tror menn har andre holdninger enn mange faktisk har?

Det vet vi ikke, men vi håper at resultatene kan bidra til at vi tør å være enda mer åpne om mensen og mensenplager.

Artikkelbilde

Fakta om mensen

Mensen er en helt nødvendig del av kvinners fertilitet og man regner med at 26 prosent av verdens befolkning er i fertil alder

Opp mot 500 millioner jenter og kvinner mangler produkter til å håndtere mensen. Dette går utover både skolegang og jobbmuligheter.

Noen steder er mensen så knyttet til tabu og skam at kvinner ikke får lov til å være en del av samfunnet når de har mensen.

Mensen som skjellsord

Undersøkelsen vår viser at 22 prosent av spurte menn har kommentert humøret til noen linket til mensen, og 40 prosent av kvinnene har opplevd å få slike kommentarene. Har du mensen eller?!

Dette er et eksempel på et spørsmål som bør legges død. Å kutte ut slike kommentarer er et konkret tiltak ALLE kan bidra med for å bryte ned mensen-tabuet.

Vi kommer til å fortsette å snakke om mensen som et bidrag til at skammen og tabuet i Norge skal bli mindre. I mange andre land er mensen roten til helt andre og større utfordringer.

Mange går glipp av utdanning og jobb fordi de ikke har råd til mensprodukter, og holdningene blant både kvinner og menn gjør at mange blir ekskludert fra samfunnet.

CARE jobber for å endre sosiale normer slik at jenter og kvinner kan ha mensen med verdighet. 

Vi jobber blant annet målrettet med menn for å skape holdningsendringer i samfunn med strenge kjønnsnormer og tradisjoner. Vi holder kurs om temaet til både kvinner og menn.

Flere steder tilrettelegger vi for at menn kan hente mensprodukter og gi det til kvinner som trenger det. På denne måten kan vi få til varige endringer.

Bilde av tamponger på rosa bakgrunn - mensen

Hjelp oss å bryte ned mensentabuet i landene der skammen er størst

Mensen skal ikke være et hinder for skolegang og jobb. Med din støtte kan vi nå ut med kunnskap, holdningsendringer og utdeling av mensprodukter. Takk for at du hjelper oss å hjelpe!

Din informasjon

Du blir belastet 250 kroner hver måned via AvtaleGiro. Du kan avslutte når du vil.

Din kortinformasjon

Fyll ut din kortinformasjon for å fullføre.