Tegning av en gravid dame som sitter og holder seg på magen

Mensguide til deg som er gravid eller som har født

Mensen forsvinner når man er gravid, men når kan man forvente å få den tilbake igjen etter fødsel? Det skjer mange forandringer i kroppen ved graviditet og fødsel, og spørsmålene kan bli mange.

CARE heier på mer kunnskap og åpenhet om mensen og kvinnekroppen. Vi har derfor samlet en rekke spørsmål og svar som ofte stilles i forbindelse med graviditet, fødsel og mensen.

Har du spørsmål utover de som nevnes under, ikke nøl med å ta kontakt med oss på care@care.no

Spørsmål og svar

Er det vanlig å blø etter fødsel?

Det er vanlig å blø etter fødselen. Mange opplever blødningen som en kraftig menstruasjon den første dagen etter fødselen. Blødningen kommer fra såret etter morkaken. Varighet og mengde varierer fra kvinne til kvinne.

Denne prosessen kalles renselsen og endrer farge fra å være en rød, frisk blødning i starten, til å etter hvert bli en rosa/brunlig blødning. Til slutt blir den til en gul/hvitaktig utflod. Hos de fleste er renselsen over etter seks uker. På grunn av infeksjonsfare, bør du ikke bade eller bruke tampong i denne tiden.

Når får kommer mensen tilbake etter fødsel?

Når renselsen har avtatt, kan mensen så smått begynne å dukke opp. Det pleier å ta en stund, siden hormonene i kroppen trenger litt tid før de fungerer slik de gjorde tidligere. En ting som helt klart påvirker hvor lang tid det tar før man får mensen etter fødsel, er om man ammer.

Mange får tilbake mensen en gang mellom fire til syv måneder etter fødsel fordi ammingen ofte da kan bli litt sjeldnere av ulike grunner. Men, noen får mensen allerede 6 uker etter fødsel, og noen får ikke tilbake mensen før ammingen er helt avsluttet.

Er det vanlig at mensen er uregelmessig når den kommer tilbake?

Ja, når mensen kommer tilbake etter fødsel er det ikke uvanlig at den er uregelmessig. Første mens etter fødsel er ofte også litt annerledes, for eksempel med ekstra mye eller ekstra lite blod.

Er det vanlig å få mellomblødninger før man får tilbake mensen etter fødsel?

Etter en fødsel er det ganske vanlig at mensen er uregelmessig i en periode. Det kan skyldes: hormonforandringer, amming, stress og søvnmangel.

Det er viktig å være klar over at uregelmessig mens etter en fødsel er vanlig og som regel ingenting å bekymre seg for. Men hvis den fortsetter å være uregelmessig i en lengre periode, eller det oppstår problemer som smerter eller kraftige blødninger, bør man ta kontakt med jordmor eller lege.

Får man kraftigere mensen etter fødsel?

Både mer eller mindre blødninger er vanlig når man får mensen igjen etter fødsel.

Kan man fortsatt få mensen når man er gravid?

I begynnelsen av graviditeten kan du oppleve noe blødning eller mellomblødninger, ofte rundt den tiden du normalt ville hatt mensen. Dette er imidlertid ikke det samme som mensen. Det er det som kalles implantasjonsblødning, og det skjer når et foster graver seg inn i livmorslimhinnen. Men en typisk menstruasjon skjer ikke under graviditeten.

Kan man bruke tampong rett etter fødsel?

På grunn av infeksjonsfare, bør du ikke bade eller bruke tampong under «renselsen» etter fødsel. Hos de fleste er renselsen over etter 6 uker.

Påvirker mensen melkeproduksjonen når man ammer?

Noen mødre vil erfare at barna vil ammes oftere de første dagene av menstruasjonen. Nedgangen i melkeproduksjonen er ikke stor, og barna trenger i utgangspunktet ikke morsmelkerstatning eller annen føde dersom du enda fullammer. Produksjonen vil ta seg opp igjen noen dager inn i menstruasjonen.

Denne guiden er utviklet av ansatte i CARE Norge. Svarene er hentet fra antatt pålitelige/kvalifiserte kilder på nett, og er sett over av lege. Kilder:

NHI, Helsenorge, ung.no, Libresse, Libero, Sex og samfunn, Maja.no, Majorstua kvinneklinikk, Endometrioseforeningen, Forskning.no, NRK

Er du i tvil om det du opplever i forbindelse med menstruasjon, syklus, kropp og helse er normalt/ikke normalt – ta kontakt med lege.