Mensguide til deg som snart er, eller er ferdig med å ha mensen

Overgangsalderen er en naturlig del av kvinners liv og kan, i likhet med å få mensen for første gang, trigge ulike følelser og spørsmål.

Symptomer som hetetoker, nattesvette, humørsvigninger, redusert sexlyst og søvnproblemer er ikke uvanlig. Likevel er det ganske uvanlig å snakke om overgangsalder i dagens samfunn. Noe som er ganske rart, når dette er noe som halvparten av jordas befolkning går gjennom.

CARE ønsker å bidra til mer kunnskap og åpenhet om overgangsalder og har derfor samlet en rekke spørsmål og svar vi håper kan bidra til dette.

Spørsmål og svar

Hva betyr «menopause»?

Menopause er det man kaller det når man ikke lenger har mensen (på grunn av alder).

Er menopause det samme som overgangsalder?

Nei. Symptomene ved overgangsalder (klimakteriet) kan oppstå lenge før menstruasjonene opphører (menopausen), faktisk så mye som ti år før. Forandringene inntrer ofte i 40-årene.

Når er det vanlig at man slutter å få mensen?

De fleste kvinner slutter å menstruere når de er mellom 45 og 55 år, men hos noen kan menopausen opptre tidligere eller senere.

Hva skjer når man slutter å få mensen (menopause)?

Ettersom du nærmer deg menopausen, lager eggstokkene mindre av to hormoner, østrogen og progesteron. Menstruasjonene kan, som et første tegn på dette, bli mer uregelmessige i årene før.

Når eggstokkene frigjør så lite østrogen og progesteron at menstruasjonsblødningene stopper opp helt, har du nådd menopausen.

Kan man bli gravid etter menopausen?

Du kan ikke bli gravid etter menopausen, men du bør bruke prevensjon inntil du er helt sikker. Det anbefales at du bruker prevensjon i 12 måneder etter siste menstruasjon for å være på den sikre siden.

Har du flere spørsmål om overgangsalder og mensen? Ta gjerne kontakt med oss på care@care.no om det er noe du føler mangler i guiden.

Denne guiden er utviklet av ansatte i CARE Norge. Svarene er hentet fra antatt pålitelige/kvalifiserte kilder på nett, og er sett over av lege. Kilder:

NHI, Helsenorge, ung.no, Libresse, Libero, Sex og samfunn, Maja.no, Majorstua kvinneklinikk, Endometrioseforeningen, Forskning.no, NRK

Er du i tvil om det du opplever i forbindelse med menstruasjon, syklus, kropp og helse er normalt/ikke normalt – ta kontakt med lege.