Tegning av en mage med en dame som holder hendene sine i hjerteform på magen sin

Mensguide til deg som snart er, eller er ferdig med å ha mensen

Overgangsalderen er en naturlig del av kvinners liv og kan, i likhet med å få mensen for første gang, trigge ulike følelser og spørsmål.

Symptomer som hetetoker, nattesvette, humørsvigninger, redusert sexlyst og søvnproblemer er ikke uvanlig. Likevel er det ganske uvanlig å snakke om overgangsalder i dagens samfunn. Noe som er ganske rart, når dette er noe som halvparten av jordas befolkning går gjennom.

CARE ønsker å bidra til mer kunnskap og åpenhet om overgangsalder og har derfor samlet en rekke spørsmål og svar vi håper kan bidra til dette.

Spørsmål og svar

Hva betyr «menopause»?

Menopause er det man kaller det når man ikke lenger har mensen (på grunn av alder).

Er menopause det samme som overgangsalder?

Nei. Symptomene ved overgangsalder (klimakteriet) kan oppstå lenge før menstruasjonene opphører (menopausen), faktisk så mye som ti år før. Forandringene inntrer ofte i 40-årene.

Når er det vanlig at man slutter å få mensen?

De fleste kvinner slutter å menstruere når de er mellom 45 og 55 år, men hos noen kan menopausen opptre tidligere eller senere.

Hva skjer når man slutter å få mensen (menopause)?

Ettersom du nærmer deg menopausen, lager eggstokkene mindre av to hormoner, østrogen og progesteron. Menstruasjonene kan, som et første tegn på dette, bli mer uregelmessige i årene før.

Når eggstokkene frigjør så lite østrogen og progesteron at menstruasjonsblødningene stopper opp helt, har du nådd menopausen.

Kan man bli gravid etter menopausen?

Du kan ikke bli gravid etter menopausen, men du bør bruke prevensjon inntil du er helt sikker. Det anbefales at du bruker prevensjon i 12 måneder etter siste menstruasjon for å være på den sikre siden.

Mister man mensen helt i overgangsalderen?

Ettersom du nærmer deg menopausen, lager eggstokkene mindre av to hormoner, østrogen og progesteron. Menstruasjonene kan, som et første tegn på dette, bli mer uregelmessige i årene før.

Når eggstokkene frigjør så lite østrogen og progesteron at menstruasjonsblødningene stopper opp helt, har du nådd menopausen.

N.B symptomer på det som regnes som overgangsalderen kan oppstå lenge før menstruasjonene opphører.

Hva er de vanligste symptomene ved overgangsalder?

  • Hetetokter som gjør at du plutselig føler deg veldig varm, svett og rød i ansiktet. De kan være milde eller så sterke at de vekker deg om natten. For noen kan sterk mat, koffein, varm drikke eller alkohol utløse hetetoktene.
  • Slimhinnen i skjeden blir tørrere og tynnere i overgangsalderen. Dette kan føre til kløe og smerter under samleie.
  • Nattesvette, ofte i forbindelse med hetetokter. Nattesvette kan også ha andre årsaker, så oppsøk lege dersom du sliter mye med dette.
  • Mindre muskelstyrke, vektøkning og mer fett rundt midjen.
  • Humørsvingninger, depresjon og tristhet. Noen føler seg også mer engstelig og glemmer lettere.
  • Mindre sexlyst.

Hva hjelper mot plagene i overgangsalderen?

Noen kvinner opplever nesten ingen plager ved overgangsalder, mens andre har så store plager at det går utover livskvaliteten. Plagene blir ofte borte etter 3-7 år. For mange kan hormonbehandling være effektivt mot plagene. Etter overgangsalderen er det viktig å ta vare på helsen, spesielt hjerte og beinstyrke. Her er noen tips til hvordan det kan gjøres:

  • Moderer alkoholinntaket
  • Hold en sunn vekt
  • Ikke røyk
  • Tren regelmessig. Jogge- og gåturer er topp.
  • Spis balansert og sunt med rikelig med grønsaker og frukt. Det er også viktig å få si seg nok kalsium (gjerne fra melkeprodukter).

Er det vanlig å blø mer i overgangsalderen?

Etterhvert som hormonene begynner å avta før overgangsalderen er det ikke uvanlig å ha kraftigere menstruasjonsblødninger. Nesten som en slags sluttspurt, opplever mange kvinner å blø aller mest før de helt slutter å menstruere. De fleste som er i begynnelsen av eller nærmer seg overgangsalderen sliter med ekstra kraftige blødninger i flere måneder. For noen varer disse blødningene i opptil et år før de forsvinner.

Har du flere spørsmål om overgangsalder og mensen? Ta gjerne kontakt med oss på care@care.no om det er noe du føler mangler i guiden.

Denne guiden er utviklet av ansatte i CARE Norge. Svarene er hentet fra antatt pålitelige/kvalifiserte kilder på nett, og er sett over av lege. Kilder:

NHI, Helsenorge, ung.no, Libresse, Libero, Sex og samfunn, Maja.no, Majorstua kvinneklinikk, Endometrioseforeningen, Forskning.no, NRK

Er du i tvil om det du opplever i forbindelse med menstruasjon, syklus, kropp og helse er normalt/ikke normalt – ta kontakt med lege.