Ung jente med brun hijab

Generasjon: Jeg skal, fordi jeg kan!

Sola steker, lufta er tørr og temperaturen nærmer seg 35 grader. Mellom leirhyttene i skyggen av et stort tre sitter en gruppe samlet i en ring. Ved første øyekast kan det se ut som en barneskole, men dagens undervisning er over, og de er samlet av en helt annen grunn.

Over dem buldrer lydene fra store flymotorer som letter fra flyplassen bare noen hundre meter unna. Vi er i et av de fattigste områdene i utkanten av Niamey, hovedstaden i Niger.

Oumai Farauk på 14 år og hennes bestevenninner leder møtet. I ringen sitter barn helt ned i seksårsalderen, men de følger alle konsentrert med. Dette er viktig.

I ringen sitter Nigers fremtidige entreprenører, lærere og leger. De som skal bygge landet, og tenke ut de nye ideene. De som skal jobbe for like rettigheter og muligheter, uansett hvor man er fra eller hvilket kjønn man er født med.

Hver uke etter skoletid møtes gruppen. De samles for å spare penger, og har laget sin egen lille bank. Alle sparer det de kan, og de som trenger det kan låne penger for å teste ut sine egne forretningsideer.

Det var bestevenninnene som kom opp med ideen. De hadde sett sine mødre gå sammen og spare penger i en gruppe. Gjennom denne gruppen kunne de starte egne bedrifter og ta opp lån for å kunne kjøpe det de trengte.

– Hvorfor ikke gjøre det samme som sine mødre?
Kvinner og jenter sitter rundt en spare- og lånekasse i Niger
Jentegjengen startet opp gruppa for to år siden.

Jentene bestemte seg for å starte sin egen gruppe med de unge i landsbyen. I motsetning til sine mødre inviterte de både jenter og gutter inn i gruppa. Og istedenfor å lage såpe og juice til å selge på markedene, tenkte de annerledes. De lager godteri av insekter, lærer bort henna-tatovering og arrangerer store arrangementer i landsbyene for å tjene penger til gruppa.

- Denne gruppa gjør at vi har egne penger og kan bruke dem sånn vi vil, sier Faruka. For henne er dette er første skritt på veien til en dag å starte egen bedrift og bli selvstendig.

Hun forteller at denne gruppa gir barna i landsbyen nye muligheter og en tryggere fremtid der de kan ta egne valg i livet. Uten gruppa ville de ikke hatt disse mulighetene. Nå har de en sjanse til å tenke nytt og skape sin egen fremtid.

Ens stor gruppe jenter og kvinner samlet til spare- og lånegruppe
Den unge gruppa, sparer penger sammen sånn at de kan lære om økonomi og bygge sine egne bedrifter.

Metoden som ungdomsgruppa bruker for å spare penger går tilbake til 1991, da de første spare- og lånegruppene startet opp i Niger støttet av CARE Norges Moira Eknes. Siden den gang har mennesker i hele verden blitt inspirert av konseptet. Så langt har over 20 millioner mennesker blitt løftet ut av fattigdom gjennom en av disse gruppene.

Det er anslått at for hver gruppe som blir startet opp, er det tre andre grupper som også starter fordi de ser at det fungerer. På den måten har spare- og lånegruppene blitt spredt verden over de siste 30 årene.

Farauks gruppe startet opp fordi de så at det fungerte for mødrene sine. Det som er nytt er at det er en av de få gruppene i Niger som bare består av unge mennesker.

– Det beviser at metoden fungerer, og er i konstant utvikling.

Her lar unge mennesker seg inspirere til å følge i sine mødres fotspor, ikke i de tradisjonelle fotsporene, men i de nytenkende entreprenørers fotspor. På den måten er det en ny generasjon med helt nye ideer som får blomstre frem.

Landsby i Niger
Landsbyen i utkanten av Niamey, hovedstaden i Niger.